Kapaciteta 51.700 sjedećih mjesta “Aviva” stadion je dom Irskog ragbi saveza i fudbalske reprezentacije Republike Irske.

Smješten u blizini Dublinske luke, stadion Aviva je sagrađen na mjestu bivšeg “Landsdowne Road” stadiona srušenog 2007. godine. Izgradnja ovog prelijepog zdanja trajala je tri godine te koštala ukupno 410 miliona eura.

Glavni sponzor izgradnje stadiona bila je Aviva Group po kojem stadion i nosi ime. Ugovor vrijedan 40 miliona eura potpisan je 2009. godine i traje 10 godina.

Zavisno od vrste dešavanja, kapacitet stadiona varira

Na fubalskim i ragbi utakmicama kapacitet stadiona je 51.700 sjedećih mjesta dok je na utakmicama američkog fudbala kapacitet nešto manji te iznosi 49.000 sjedećih mjesta.

Kada su u pitanju koncerti, maksimalan kapacitet Aviva stadiona je 65.000 sjedećih mjesta.

Svečano je otvoren 4. maja 2010. godine i trenutno je jedini irski stadion sa titulom ‘UEFA Elite Stadium’, što ga svrstava u sam vrh evropskih stadiona.

Finale Europa Lige u sezoni 2010/2011 igralo se upravo na Aviva stadionu.

Tada je Porto u portugalskom finalu sa 1:0 savladao Bragu a interesantno je da se stadion zbog UEFA-inih pravila o sponzorstvu za ovo finale zvao ”Dublin Arena”.

Jedan od najvećih stadiona u Europi

Iako su tribine odmah uz aut-liniju, dimenzije terena za fudbalske utakmice su 106 x 68 metara što ga također čini i jednim od najvećih stadiona u Europi.

Zanimljivo je da je vrsta trave koja se koristi na ovom stadionu ista kao ona na golf terenima.

Prvi koncertni nastup na Aviva stadionu održao je Michael Buble 24. i 25. septembra 2010. godine a tada je za dvije noći ostvarena i rekordna posjeta od ukupno 95.895 gledalaca.

Nakon njega su nastupali i neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda kao što su Madonna, Lady Gaga, Robbie Williams, Rihanna dok je posljednja u nizu bila legendarna grupa AC/DC, 1. jula ove godine.

UEFA je 19. septembra 2014. godine donijela odluku da se tri utakmice grupne faze EURA 2020, te 1/16 finala odigra upravo na Aviva stadionu, što bi uz eventualni plasman Republike Irske na prvenstvo značilo da bi Irci imali barem dvije domaće utakmice na Euru.

Utakmica između Republike Irske i Bosne i Hercegovine igra se sutra, u ponedjeljak sa početkom od 20,45 sati.

(Reprezentacija.ba)