Pobjedom na Kipru u posljednjem kolu grupe B kvalifikacija za odlazak na Euro, reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je nastup u baražu.

Zmajevi će u nedjelju saznati protivnika, a mečevi baraža igrat će se u novembru.

Naša selekcija je kvalifikacije u grupi B završila na trećoj poziciji sa 17 osvojenih bodova. Ostvarili smo pet pobjeda, dva remija te tri poraza uz gol razliku 17:12.

Bh. selekcija je u 10 kvalifikacionih utakmica imala 162 šuta na gol, od čega 49 u okvir gola, 74 van okvira gola, 39 udaraca je izblokirano, dok smo četiri puta pogodili okvir gola.

Izveli smo 52 kornera, naši napadači su devet puta bili u ofsajdu, dobili 26 žutih i dva crvena kartona.

Džeko najbolji strijelac, prate ga Đurić, Medunjanin, Višća i Ibišević

Najbolji strijelac u našem nacionalnom u kvalifikacijama bio je Edin Džeko sa sedam postignutih golova, Milan Đurić, Haris Medunjanin, Edin Višća i Vedad Ibišević postigli su po dva, dok su se po jednom u strijelce upisali Senad Lulić i Ermin Bičakčić.

Lulić prvi asistent, Pjanić tri puta asitirao

Senad Lulić je sa šest asistencija najbolji asistent naše selekcije, slijedi Pjanić sa tri, dok su Đurić, Zukanović, Zec, Vršajević i Mujdža po jednom asistirali.

Begoviću najveća minutaža

Asmir Begović je jedini odigrao svih 10 utakmica i na terenu proveo 900 minuta, Senad Lulić je odigrao 882 minute, a Miralem Pjanić 819 minuta.

Bešić i Šunjić pocrvenili

Što se tiče discipline, Muhamed Bešić i Toni Šunjić dobili su po jedan crveni karton. Begović, Spahić, Šunjić, Hadžić, Pjanić i Džeko su po dva puta bili opomenuti sa žutim kartonom u kvalifikacijama.

Džeko, Ibišević i Pjanić šutirali najviše

Najviše pokušaja na gol imao je Edin Džeko (25), slijedi Vedad Ibišević sa 17 te Miralem Pjanić koji je 15 puta šutirao na protivnički gol.

(Reprezentacija.ba)