Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH je na prošlomjesečnoj sjednici naložio Tehničkom sektoru i Stručno-tehničkom komitetu krovne kuće bh. fudbala, da u saradnji sa selektorima svih selekcija, izuzev seniorske, izvrši analizu trenutnog stanja i rada u selekcijama, te da izda prijedlog mjera i jasno definisanih ciljeva za svaku selekciju u narednom periodu.

Razlog ovakvoj odluci IO NFSBIH u prvom redu su loši rezultati naših mladih selekcija predvođenih selektorima Vladom Jagodićem (u21), Tonijem Karačićem (u19), Sakibom Malkočevićem (u17) i Zoranom Erbezom(u15) koji od svog izbora u junu 2011. godine nisu uspjeli sa svojim selekcijama obezbijediti plasmane na velika takmičenja.

Sukladno tome, u narednom periodu mogu se očekivati promjene na selektorskim funkcijama, a saznanja Reprezentacija.ba portala nagovješćuju kako će se pri izboru selektora birati najkvalitetniji i najpodobniji ljudi.

Ta saznanja potvrđuje i informacija da je za novog selektora kadeta (u17 selekcije) prvi kandidat Emir Karahmet, licencirani UEFA trener sa A i B licencom i profesor sporta, koji je između ostalog sa mladim selekcijama FK Sarajevo od 2009. do 2012. godine osvojio dvije titule šampiona Bosne i Hercegovine, te dvije titule prvaka Federacije BiH.

Osim izbora Karahmeta, člana stručnog štaba šampionske seniorske generacije FK Sarajevo iz 2007. godine, za očekivati je kako će i na ostale selektorska mjesta biti izabrani ljudi sa najboljom biografijom.

Svi poznavaoci fudbala u BiH iskreno se nadaju kako će novi selektori naših selekcija uvijek objektivno i pravično birati najbolje igrače za njihove timove, te da će se naši U21, U19, U17 i U15 reprezentativci svojim dobrim rezultatima pridružiti Zmajevima koji su obezbijedili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

(Reprezentacija.ba)