Pobjedom protiv Velsa Bosna i Hercegovina sebi neće donijeti plasman na Euro 2016, ali porazom ili remijem put za Francusku završava se već večeras u Zenici.

Istina, iznenadi li neugodni Kipar Izraela večeras u Haifi, Zmajevima bi protiv Velsa odgovarao i remi, no o osvajanju jednog boda u našoj reprezentaciji nema niko pravo da razmišlja.

Neosporna je činjenica, bez Bešića i pravog Džeke, još uz izostanak Kolašinca i rovitog Lulića naša reprezentacija sigurno nema punu snagu kakvu je imala u nekim ranijim mečevima. Ipak, i uz sve navedene igrače, Zmajevi su znali na terenu nekada izgledati bezidejno, pa je za večeras, kao i za sve mečeve, najvažnije da reprezentacija odigra kolektivno, uz puno trčanja, angažmana, truda i sa jasnim ciljem na terenu. Valjda su nas to do sada naučili Austrija, Island, pa i sam Vels.

Mehmed Baždarević prema najavama za večeras ima dva scenarija. Krene li od prve minute sa dva napadača, Džekom i Ibiševićem, na poziciji zadnjeg veznog imaće jednog klasičnog igrača, te uz njega jednog nešto ofanzivnijeg veznjaka.

Na terenu bi to trebalo izgledati ovako.

SASTAV VELS 2

Veće su šanse da naša reprezentacija protiv Velsa zaigra sa Ibiševićem u napadu, te da Edin Džeko uđe u igru ukoliko se za to pokaže potreba. U tom slučaju, Zmajevi bi igrali sa dva klasična zadnja vezna igrača, ispred kojih bi sa više slobode bio Miralem Pjanić, a na krilima Višća i Lulić.

SASTAV VELS

U odbrani jedina dilema je da li će na stoperu uz Spahića zaigrati Šunjić ili Ognjen Vranješ. Vels je ekipa koja je jaka i opasna u skok igri, tako da je Šunjić bliže sastavu. U veznom redu za poziciju zadnjeg veznog igrača, uz Salihovića, svoje mjesto će tražiti Hadžić, Grahovac i Stojan Vranješ. Prvi je zbog već ranije odlične partije protiv Velsa, ali i većeg reprezentativnog iskustva, najbliži sastavu.

Bez obzira na sastav, Mešini izabranici će na terenu imati pripremljeno nekoliko planova igre, kako bi u slučaju da ne mogu doći do željenog stanja na terenu, pokušali sa taktičkim alternativama.

Nažalost pri konačnom određivanju sastava i taktike Meša će se više morati voditi zdravstvenim stanjem svojih igrača, nego li konkretnim strateškim sposobnostima svih raspoloživih igrača, ali kako i sam selektor kaže – Bosna i Hercegovina ima kvaliteta da pobijedi Vels.

Na kraju krajeva upravo se u ovakvim utakmicama dokazuju ili rađaju veliki igrači.

Zmajevi, 90 minuta borbe, za cijeli život ponosa!

(Reprezentacija.ba)