Nakon suspenzije Muhameda Bešića (22) i povrede Edina Džeke (29) selektor Mehmed Baždarević (56) neočekivano se našao u mnogo dilema kada je u pitanju pronalazak najbolje ekipe za posljednje kvalifikacione mečeve protiv Velsa i Kipra.

Predvođeni superbrzim Garethom Baleom Vels predstavlja izuzetno neugodnog protivnika koji može napraviti mnogo problema, čak i najboljim svjetskim reprezentacijama.

Belgija im nije uspjela dati gol, Izrael bolje prošao uz defanzivniju igru

Dokazala je to Belgija koja im u dva međusobna susreta nije uspjela postići gol. Belgijanci su napadali, imali inicijativu i kontrolisali igru, ali su u Briselu odigrali 0:0, a u Kardifu izgubili minimalno od Velsa.

Izrael je na svom terenu napao Vels, pa izgubio 0:3, dok su u Kardifu igrali znatno strpljivije, te iz Velsa ponijeli bod.

Logično pitanje je, da li je Velsu bolje prepustiti inicijativu, ili ih napasti od prve minute?

– To je vrlo dobro pitanje i velika dilema, ali mi u Zenici u onakvoj atmosferi Bilinog Polja jednostavno smijemo i možemo igrati samo ofanzivno.

Svakako da moramo biti izuzetno oprezni, posebno kada su kontranapadi preko Balea u pitanju, ali prepustiti apsolutno igru Velsu ne može biti rješenje za nas. – poručuje Mehmed Baždarević.

Selektor najavljuje puno taktičkih nadmudrivanja sa protivnicima

– Ovo će biti jedna taktički zanimljiva utakmica. Mi na teren moramo izaći sa više taktičkih rješenja i strategija, te ako prvo ne upali probati drugo, treće… – najavljuje Mehmed Baždarević.

Popularni Meša za utakmice protiv Velsa i Kipra pozvao je 29 igrača, s tim da će poslije vikenda ispred nas skratiti spisak.

U Zenici će se 5. oktobra okupiti 22 igrača i tri golmana.

(Reprezentacija.ba)