Navijač košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, sa stalnim boravkom u Nizozemskoj, Edin Mehinović osuđen je na godinu dana zatvora zbog nacističkog pozdrava tokom utakmice Europskog prvenstva između Izraela i Rusije, prenosi Klix.ba.

Prekršajni sud u Montpellieru kaznio je 35-godišnjeg Mehinovića i petogodišnjom zabranom dolaska na sportske događaje, prenio je Tanjug pisanje francuskih medija.

Mehinović se pored nacističkog pozdrava ponašao i prostački prema publici, što mu je dodatno povećalo kaznu.

Mehinović: Nisam se pozdravljao fašistički, niti bih to ikada uradio

– Nisam nikada koristio fašistički pozdrav, nikada to ne bih uradio. Nisam nikada u životu podigao ruku kako bih veličao naciste i fašiste, naposljetku, protiv istih ili sličnih ideologija moja su se domovina i moj narod borili u prošlosti – rekao je Edin Mehinović, navijač koji je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu.

Mehinović je za Faktor.ba ispričao kako se odvijala cjelokupna situacija, koja je završila njegovim hapšenjem.

– Nedavno sam imao jednu nezgodu poslije koje sam na štakama, ali i u kolicima. Ostali smo na utakmici između Rusije i Izraela, bilo je prepucavanja s navijačima Izraela. Oni su govorili “Je** Bosnu”, mi smo uzvratili istom mjerom. Zviždalo se kada je krenulo intoniranje himne Izraela, a potom je počelo skandiranje Palestina. Kada sam nakon utakmice izašao kako bih kupio neki suvenir za sina, prišao mi je čovjek koji je bio u trenerci i kazao mi da moram dati jednu izjavu i otiske prsta. I dok sam išao ka tom mjestu, bilo je blagog maltretianja s njegove strane. Provocirao me, mislio je da glumim povredu. Ne bih rekao da je službenik policije, prije bih rekao da je agent MOSAD-a koji je trebao žrtveno janje, a to sam očito bio ja – ispričao je Mehinović, koji je poslije utakmice odveden u policijsku stanicu.

Prava zbrka nastala je tek u policijskoj stanici. Službenici su se smjenjivali, ali rijetki su Mehinoviću znali reći zbog čega je priveden. Od običnog davanja izjave, ispostavit će se kasnije, navijač košarkaške reprezentacije BiH postao je osumnjičen za veličanje nacizma!

– Iskreno, više sam imao razloga da na meču između Rusije i Izraela navijam kontra Rusa, ako ništa onda iz političkih razloga. Ipak, nakon što sam doveden pred tužioca, za mene je tražena zatvorska kazna od šest mjeseci. Kako sam dobio godinu, niko mi nije znao reći. Navodno su, neke “više sile”, umiješale prste. Tako mi je makar rekao moj advokat. Tokom suđenja tražio sam da mi se pokaže videosnimak ili fotografija kako dižem desnu ruku. Prvobitna priča da takav materijal postoji odjednom je preinačena u to da imaju svjedoka koji me vidio kako dižem desnicu. Ali, imam i ja 30 svjedoka da to nisam učinio – priča Mehinović, te dodaje:

– Svjedok, koji je bio zaštitar na utakmici, kazao je kako su dvije istetovirane ćelave osobe “salutirale”, ali ja nemam tetovažu! Mnogi su mi govorili da sam žrtveno janje. Određena mi je kazna od godinu zatvora za nešto što nisam učinio. Da sam zaista učinio to za šta sam osuđen, ne bih se bunio, ali ja imam porodicu o kojoj moram brinuti.

Mehinoviću nadu daje žalbeni rok na ovu presudu.

– Imam pravo žalbe, učiniti ću to u narednih deset dana, a onda čekati novi poziv sa Suda – rekao je na kraju razgovora Edin Mehinović.

(Reprezentacija.ba)