Zmajevi večeras moraju pobijediti Andoru kako bi ostali u aktivnoj utrci za plasmanom na Euro 2016.

Poraz protiv Kipra na samom otvaranju kvalifikacija pokazao je kako se nijedan protivnik ne smije potcijeniti, te da naša reprezentacija još uvijek nije na tom nivou da može uvijek i bez najmanjeg rizika rutinerski savladati reprezentacije “zadnjeg šešira”.

Zna to i Meša Baždarević i zato poziva na oprez.

– Andora je puno slabiji protivnik od Belgije, ali ih moramo respektovati! – poručuje naš selektor.

Upravo zato pretpostavka je da će se Baždarević odlučiti za onu strategiju sa kojom je prije pola godine savladao istog protivnika.

Provjerena kombinacija

Za očekivati je kako će i sastav reprezentacije biti sličan, ako ne i isti onome koji je u martu u Andorra la Velli savladao našeg večerašnjeg protivnika.

U napadu će Meša sigurno krenuti sa dva napadača. Džeko se oporavio nakon povrede protiv Belgije i spreman je za Andoru, a na drugu poziciju napadača “pikiraju” Ibišević, Đurić, Zec, Hodžić i Bajić. Klasni centarfor Ibišević će prema svemu sudeći dobiti šansu od prve minute, ali da će sigurno neko od mlađih igrača kasnije uskočiti sa klupe.

U veznom redu na krilima su Višća i Lulić, a u sredini Bešić i Pjanić. Svi oni učestvovaće u napadu u završnici, ali i u defanzivnim zadacima.

Prati se zdravstveni bilten Spahića

Odbrana se ne bi trebala mijenjati u odnosu na onu protiv Belgije, iako će Baždarević sa ljekarskim timom do posljednjeg trenutka pred prijavu sastava pratiti zdravstveno stanje Emira Spahića koji se povrijedio protiv Belgije i ranije napustio igru. Ući sa povrijeđenim igračem u utakmicu automatski znači prihvatanje rizika eventualnog gubljenja jedne važne izmjene.

Uz Spahića će na stoper Vranješ kojem je selektor Baždarević do sada pokazao najviše povjerenja, dok će na bekove Kolašinac i Mujdža.

U Belgiji je Mujdža imao značajnu pomoć Višće i Bešića u odbrambenim zadacima, dok je Kolašinac više bio prepušten sam sebi uz manji angažman Lulića i Medunjanina u defanzivi, no vjerujemo kako će fudbaler Schalkea i večeras pružiti zavidnu partiju.

Na golu je, naravno, neupitan golman Chelsea Asmir Begović.

(Reprezentacija.ba)