Sinoćnjim porazom od Belgije u meču sedmog kola grupe B kvalifikacija za Euro, naša fudbalska reprezentacija izgubila je gotovo sve šanse da izbori direktan plasman na prvenstvo.

Poslije sedam odigranih kola Vels je prvoplasirani u našoj grupi sa 17, slijedi Belgija sa 14, Izrael sa 12, Kipar sa 9, naša selekcija ima 8 bodova, a posljednja Andora je bez boda.

S obzirom da su ostala tri kola do kraja, a Vels i Belgija odigrat će po jedan susret sa Andorom, evidentno je da će Zmajevi voditi borbu za treće mjesto koje vodi u baraž.

Naša selekcija u nedjelju igra protiv Andore te u oktobru ima utakmice sa Velsom u Zenici te gostovanje na Kipru.

Potrebne su nam sve tri pobjede kako bi izborili baraž, dok reprezentacija Izraela ne smije osvojiti više od četiri boda u naredna tri kola.

Izraelci pored gostovanja u nedjelju u Velsu, igrat će u oktobru protiv Kipra na svom terenu te će u posljednjem meču kvalifikacija gostovati u Belgiji.

Za nas će izuzetno važna biti utakmica između Velsa i Izraela koja se igra u nedjelju sa početkom u 18,00 sati, gdje bi Vels u slučaju trijumfa osigurao plasman na Euro i samim tim pomogao našoj reprezentaciji u borbi za treće mjesto.

Također, naša selekcija mogla bi izboriti baraž i sa dvije pobjede te jednim remijem, ali tada bi Izraelci u preostala tri meča morali osvojiti maksimalno dva boda.

Tabela grupe B nakon sedam odigranih kola:

1. Vels 17 bodova
2. Belgija 14 bodova
3. Izrael 12 bodova
4. Kipar 9 bodova
5. Bosna i Hercegovina 8 bodova
6. Andora 0 bodova

Preostali susreti:
6. septembar:
Bosna i Hercegovina – Andora
Vels – Izrael
Kipar – Belgija

10. oktobar:
Bosna i Hercegovina – Vels
Izrael – Kipar
Andora – Belgija

13. oktobar
Kipar – Bosna i Hercegovina
Belgija – Izrael
Vels – Andora

(Reprezentacija.ba)