Mlada (U21) fudbalska reprezentacija BiH sutra će sa početkom u 16.30 sati ugostiti Kazahstan u drugom kolu Grupe 9 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Poljskoj, javlja Anadolu Agency.

Susret će se igrati na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, a izabranici selektora Darka Nestorovića tražiće prvu pobjedu.

U prvom kvalifikacionom ogledu poraženi su u Norveškoj sa 0:2, pa je jasno da je bh. nadama prijeko potreban trijumf. Iako je imao problema sa igračkim kadrom Nestorović se nada da će momci na koje može računati odigrati dobru utakmicu i savladati Kazahstance.

Sa prvog spiska od 18 igrača otpali su Nikola Jelisić, ofanzivni veznjak drugog tima minhenskog Bayerna koji je bolestan i Dino Bajrić, igrač Kaiserslauterna II kojem je istekao pasoš. Zbog toga selektor je naknadno pozvao Bobana Lazića (Zwole) i Ćazima Suljića (Saint Etienne). Ranije su otpali standardni reprezentativci Adis Omerbašić (Schalke 04) koji se odrekao bh. državljanstva u korist njemačkog, te Damir Sadiković (Željezničar) zbog žutih kartona.

“Atmosfera u ekipi je zaista sjajna, a to je ono što nam treba pred ovu važnu utakmicu. Do dobrog rezultata možemo samo ako se nametnemo kvalitetnom igrom na terenu i vjerujem da će momci to uspjeti. Motivisani su i žele pobjedu. Kazahstan je u ovom sastavu odigrao pet prijateljskih utakmica. Sve smo ih pogledali i analizirali. Radi se o čvrstoj i jako brzoj ekipi, koju vodi litvanski trener. Rekao bih da je riječ o ruskom stilu fudbala. Uvjeren sam da nas čeka veoma defanzivan Kazahstan koji će pokušati da nas ugrozi iz kontri i polukontri. Naravno, na nama je da neutrališemo te njihove pokušaje. Bez obzira što smo oslabljeni očekujem da možemo do pobjede”, kazao je Nestorović za Anadolu Agency.

Osim BiH, Kazahstana i Norveške u Grupi 9 kvalifikacija za EP 2017. nalaze se još Engleska i Švajcarska. Na Evropsko prvenstvo plasiraće se pobjednici svake od devet grupa. Šansu za odlazak na završni turnir imaće i četiri najbolje drugoplasirane selekcije koje će za dva preostala mjesta razigravati u baražu. Naravno, domaćin Poljska već je osigurala plasman na EP.

(Reprezentacija.ba)