Juniori Željezničara su svoje mjesto u Ligi šampiona osigurali zahvaljujući Uefinoj nadogradnji formata za nacionalne šampione čiji seniori nisu izborili grupnu fazu natjecanja, piše Goal.com.

Juniori Željezničara u narednoj sezoni igrat će omladinsku Ligu prvaka, potvrđeno je sa Grbavice. Takmičenje juniorskih timova identično je seniorskom, pa će tako omladinski sastavi 32 kluba, čiji seniorski timovi danas u Grimaldi Forumu budu ždrijebani u osam grupa, igrati u identičnom formatu takmičenja.

Uefa je, u nastojanju da i drugim klubovima, čiji su juniorski timovi šampioni svojih zemalja, a seniori nisu izborili plasman u LP, omogući učešće u takmičenju nadogradila je format i načinila ‘put nacionalnih šampiona’.

Tako će juniorski šampioni 32 zemlje najbolje rangirani prema klupskom koeficijentu Uefa iz 2014. igrati prema kup sistemu, a u ovome dijelu takmičenja neće biti nosilaca.

Nakon što na putu nacionalnih šampiona ostane osam timova, oni će igrati protiv osam drugoplasiranih timova, a pobjednici će se plasirati među 16 najboljih juniorskih timova Starog kontinenta, gdje će biti ždrijebani sa pobjednicima osam grupa.

Klubovima je dozvoljeno prijaviti i tri igrača koji su 1996. godište, a koji su prošle sezone odigrali svoju posljednju sezonu u juniorskoj konkurenciji. Pa bi se tako u sastavu juniora Željezničara mogli naći i Kerim Memija, Dženis Beganović i Amer Hiroš, a plavi su još ranije dostavili spisak od 40 igrača na adresu Uefe.

Prva utakmicu juniori Željezničara će odigrati 29. ili 30. septembra, dok je revanš na programu 20. ili 21. oktobra.

(Reprezentacija.ba)