Tomislav Piplica se i kao golman, kasnije kao trener gospodski povukao. Svjestan je da se dosta toga pripremalo na tihoj smjeni Sušićeva štaba. Bivši trener golmana u našoj reprezentaciji otvoreno je govorio o mnogim stvarima za Avazov Sport.

– Borče Sredojević i ja smo radili na crno. Nismo imali nikakve ugovore. Ja sada u šestoj ligi više zarađujem nego kada sam bio trener. Drago mi je da naši nasljednici imaju sve. Meni je bilo čast raditi sa Sušićem i voditi BiH na svjetskom prvenstvu. Vidim sada se piše kako ovi sada u stručnom štabu obilaze igrače, prate po Evropu. Ispade da mi nismo ništa radili. To je nepošteno. Ne vidim ja baš puno novih igrača. Okosnica tima je ona koja je igrala u Brazilu. Pratili smo i mi, samo se nismo medijski eksponirali. Ako ćemo pošteno nije bilo para kao sada. Reprezentacija i savez su zaradili i drago mi je da ovi putuju.

I Vi ste kao trener lobirali da se neki igrači dovedu u reprezentaciju, a sada zasluge sebi pripisuju drugi?

– Zašto bih ja tada i sada nekog uvjeravao šta sam radio. Pitajte Marija i Damira Vrančića šta sam i koliko radio na tome da Mario igra za BiH. Pitajte i Mensura Mujdžu, pa Ervina Bičakčića. Svađao sam se s menadžerom Seada Kolašinca… Nije mi krivo što drugi sebi pripisuju zasluge. Naprotiv, drago mi je da su ti igrači u BiH. Ja ću i dalje biti uz reprezentaciju, uz svoju BiH. Kod mene nema ljutnje i razočarenja. To je život. Samo me boli na koji način se sve radilo protiv selektora. Ljudi moji trebamo znati da nas je Safet odveo na Svjetsko prvenstvo, gdje nije bilo nekih velesila. Da nije bilo sudijske nepravde prošli bi grupu. Zašto je sada za sve kriv Sušić. Budimo pošteniji malo; Sušić je najbolji nogometaš na ovim prostorima, jedini selektor koji je odveo BiH na Svjetsko prvenstvo – izjavio je za Avazov Sport Tomislav Piplica.

„Slučaj Zukanović“ dobija svoj epilog. Godina dana šutnje, nagađanja, špekulacija, raznih konstrukcija i verzija, zašto je Ervin Zukanović propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ko je uistinu pravi krivac za pomenuti slučaj; sam Zukanović, selektor, igrači…

Sva krivica prebacivala se na selektorova pleća. Na forumima i društvenim mrežama, najviše se prozivalo Safeta Sušića. U cijelu priču suspenzijom uključio se i NSBiH, čime je savez Sušića stavio pred svršen čin. Selektor je nakon odbijenice za vizu, Zukanoviću poručio „Spremaj se i kreni za Brazil!“ No, bilo je kasno. Neko drugi je odlučio da svestrani defanzivac ostane u Sarajevu.

Tomislav Piplica je progovorio i otkrio pozadinu slučaja Zukanović. Tomo je stao u zaštitu selektora. Nekadašnji golman reprezentacije, u dva mandata trener specijalista kod Safeta Sušića, nije više želio šutiti. Nikad nije trpio nepravdu. Uvijek je imao stav i gard, svjestan da je time štetio vlastitoj karijeri, ali je mogao mirno spavati i svakome u oči pogledati.

– Rijetko se oglašavam, ali me boli što svi napadaju Safeta. Nije to korektno. Zašto oni koji su bili protiv, koji su suspendirali Ervina, pa i on sam, ne kažu istinu – pita se Piplica.

Koja je prava istina?

– Znate i vi novinari i navijači i javnost, a i sam Zukanović. Ružno je što se proziva samo Sušića. Safet je najmanje kriv. Ustvari, on ne snosi ni trun krivice. Neka i Ervin bude pošten i stane u zaštitu selektora. I on zna zašto nije putovao u Brazil.

Zbog vize?

– Viza i odbijenica je jedna strane medalje. Nije dobio i to je OK. To je normalno danas. On je trebao doći u Brazil naknadno, ali je krenuo sa izjavama, počeo „udarati“ po savezu i onda su se svi digli protiv njega. Savez ga je suspendirao, a igrači su jednoglasno tražili da ne dolazi u Brazil! To je prava istina. Zašto igrači sada šute. Svima je to poznato. Pitajte ih! I, vi novinari ste to znali, ali kao da je svima odgovaralo da „visi“ Sušić, prenosi Avazov Sport.

(Reprezentacija.ba)