Čitavo rukovodstvo Košarkaškog saveza BiH i ja očekujemo sve pozvane igrače na okupljanju 23. jula u Sarajevu, rekao je za Anadoliju Duško Ivanović, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja će krajem ovog mjeseca početi pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo, prenosi agencija “Anadolija”.

“Imamo problem sa Nurkićem, koji je izgleda povrijeđen. Nadamo se da će doći, ako ne može igrati ove godine, on je budućnost reprezentacije. Kažem, nadamo se da će doći na okupljanje gdje bi ga naši doktori mogli da pregledaju i vidimo pravo stanje, i da bude član ove ekipe jer je i sada i u budućnosti veoma bitan igrač za reprezentaciju Bosne”, istakao je Ivanović.

Zdrav duh i zajedništvo najveći aduti

Vjeruje da će BiH na Eurobasketu predvoditi kapiten Mirza Teletović, igrač NBA ligaša Brooklyn Netsa.

“Nadam se da će Teletović igrati. Zadnji put kada sam pričao sa njim bilo je malo nepoznanica. Poznavajući Mirzu, nadam se da će da igra. I potpisao sam reprezentaciju BiH, odnosno jedan od razloga za to bio je zato što je Mirza moj igrač, te vjerujem će da igrati. Naredno Evropsko prvenstvo veliki je izazov i za reprezentaciju BiH, tj. svakog igrača i mene. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da Mirza predvodi ovu ekipu. Do sada je bio lider, treba da bude lider i nadamo se da će biti sa nama”, naglasio je Ivanović.

Na tvrdnje iz KS BiH da bi bh. nacionalni tim na EP mogao biti najjači od nezavisnosti zemlje, Ivanović je kazao:

“Ako bismo bili kompletni sa Teletovićem i Nurkićem, što će biti malo teže zbog povrede ovog drugog, mogli bismo da igramo protiv svakoga na EP. Imao sam zadovoljstvo raditi prošle godine sa momcima i pokazalo se što sam i mislio – zdravi momci, zdrav duh, vrlo dobri košarkaši sa iskustvom u Evropi i velikom ambicijom da u svakom momentu hoće da budu bolji i pobjede. To je veliki, veliki kvalitet ove reprezentacije.”

BiH će na EP imati selektora sa najboljom trenerskom biografijom, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg se navijači nadaju da Zmajevi poslije 1993. godine po drugi puta mogu izboriti plasman u drugi krug šampionata Starog kontinenta.

“Javnost može da se nada da će ekipa dati sve od sebe. Prvo ćemo pokušati da se maksimalno pripremimo kako je planirano, da iskoristimo dobro sve utakmice na turnirima na kojima učestvujemo, te da stvorimo zajednički duh. Kvalitet ove ekipe treba biti zajednički duh, timska igra, da reprezentacija ne bude samo okupljanje. Hoću da reprezentacija BiH igra kao ekipa, da dišu svi skupa, to mora da bude veliki kvalitet. Evropsko prvenstvo će biti izuzetno jako. Svi igrači hoće da igraju za svoje reprezentacije. Bit će nam teško i moramo raditi i iskoriti našu prednost. Naš najveći adut je ambicija, karakter igrača, zajedništvo u timu”, smatra Ivanović.

Svi hoće da igraju za svoje reprezentacije

Na pitanje protiv kojih protivnika BiH u grupi (Francuska, Izrael, Poljska, Finska i Rusija) treba tražiti prolaz u drugi krug, odgovorio je:

“Teško je reći. Poljska će napraviti najbolju moguću reprezentaciju. Izrael će igrati sa igračima iz NBA lige. Finska je veoma nezgodan protivnik, brzi su i agresivni. Rusi će na EP doći u najboljem mogućem sastavu. Bit će veoma teško. Prvo moramo misliti o sebi, dobro se spremiti. Moramo vjerovati u sebe i ići utakmicu po utakmicu. Prva utakmica protiv Poljske možda je i najvažnija za nas na EP”.

Selektora koji je na klupi BiH od juna prošle godine zadovoljio bi prolazak u drugi krug Eurobasketa, pa se u KSBiH nadaju da bi na zajedničko zadovoljstvo mogli produžiti saradnju s Ivanovićem.

“Prolaz bi me zadovoljio. Treba o tome svi da razmišljamo i da u našim glavama shvatimo da je to moguće postići. Svih šest ekipa iz naše grupe koje će doći u Montpellier, doći će sa istim ambicijama. Svi imamo pravo da se nadamo. Moramo da se dobro pripremimo da nada ima bazu i osnov”, pričao je Ivanović reporterskoj ekipi Anadolije koja ga je ove sedmice posjetila u njegovoj vili na crnogorskom primorju, u mjestu Miločer, gdje se odmarao sa porodicom.

Četiri reprezentacije vidi kao mogućeg budućeg evropskog prvaka.

“Francuska, ne samo što se igra u Francuskoj, nego zato što će biti kompletna, je favorit broj jedan. Tu je i Srbija koja je zadnje Svjetsko prvenstvo odigrala dobro i ima izuzetno dobru ekipu. Španija može biti prvak. Ne treba zaboraviti ni Italiju. Ponavljam, toliko će biti jako EP da je svako iznenađenje moguće”, mišljenja je Ivanović.

Ukoliko bi BiH prošla u drugi krug, mogla bi se u regionalnom derbiju sastati sa Srbijom. Ipak, za Ivanovića je to “daleka budućnost”.

“Daleko je da o tome razmišljamo. Trebamo da mislimo o našoj grupi. Ostalo, pa i utakmica sa Srbijom otom, potom”, poručio je Ivanović.

Volio bih da Crnogorci navijaju za BiH

Osim Srbije, vjeruje da i drugi državni timovi zemalja iz regije Zapadnog Balkana na EP mogu daleko dogurati.

“Srbija je po plasmanu i igri na zadnjem Svjetskom prvenstvu u najboljoj poziciji. I Hrvatska ima odličan sastav i na Svjetskom prvenstvu bila je dobra. Slovenija, takođe, ima dobar tim. Ni Bosna nije loša…”, govorio je Crnogorac Ivanović, čija zemlja nije izborila nastup na Eurobasketu, pa bi volio i nada se da će njegovi sunarodnjaci navijati za BiH.

Najbolji košarkaš današnjice za Ivanovića je LeBron James, ali ni nakon dužeg razmišljanja nije mogao reći ko je najbolji sa područja bivše Jugoslavije.

“U ovom momentu izjednačeno je dosta igrača. Ima četiri, pet košarkaša sa naših prostora koji igraju na visokom nivou, pa je radi toga na to pitanje teško odgovoriti”, zaključio je Ivanović.

(Reprezentacija.ba)