Nedugo nakon što je Emir Spahić potpisao jednogodišnji ugovor sa HSV-om, u velikom intervjuu za klupsku internet stranicu kluba, Bruno Labbadia, trener ovog bundesligaša je objasnio zbog čega su se odlučili na dovođenje bh. reprezentativca, piše “Oslobođenje”.

Nakon njegovog ispada u redovima Bayer Leverkusena aprilu ove godine Emir je važio ili još uvijek važi za nekoga ko je malo na svoj način težak. Iako ste to znali odlučili ste se za njegov angažman?

– Dugo sam razmišljao o tome šta bi mogao prouzrokovati angažman Emira Spahića, kako s polja, tako i iznutra. Nisam dizao puno svoj glas, iako sam mnogo razmišljao o svemu tome. Ipak, oduvijek mi je bilo kristalno jasno da će on za nas biti veliko pojačanje, te sam siguran od velikog značaja našoj ekipi. U Leverkusenu je bio odličan, a to je dokazao i svojim nastupima u Ligi šampiona.

Kako je Spahić objasnio svoje ponašanje?

– To u javnosti uopšte ne želim spominjati niti tematizirati. To Emir mora sam odlučiti, da li o tome želi ponovo govoriti ili davati neka pojašnjenja. Njegovo ponašanje nije bilo prihvatljivo, snosio je posljedice i sada nastavlja dalje.

Je li on svjestan da mu je HSV dao šansu nakon svega i potpisao sa njim ugovor?

– Iz naše perspektive mislim da jeste. Ipak, i on zaslužuje drugu šansu.

Zar svi ne zaslužuju drugu šansu? Zar se sa tim mogu protuargumenti skinuti sa stola?

– Naravno da ne mogu. To na kraju ipak nije ni moguće, niti ja želim biti taj koji će to raditi. Jasno je da će Emirov potpis biti predmet kontraverzi, da će se o njemu diskutovati, ali vjerovatno i kritikovati ga. To ćemo svi mi izdržati. Dietmar Beiersdorfer, Peter Knäbel i ja smo već raspravljali o tome, a rezultat svega bio je dogovor o angažmanu Spahića. O tome u budućnosti neću više imati mnogo da kažem.

Šta HSV može dobiti od Emira Spahića?

– Njegovo fudbalsko znanje uopšte nije upitno. On spada u red najboljih stopera Bundeslige, a zbog već poznate situacije o kojoj smo već pričali bio je slobodan igrač na tržištu. Inače, za igrača njegovih kvalitet mora se platiti obeštećenje od nekoliko miliona, što je u našoj situaciji totalno nemoguće. U redovima Bayer Leverkusen Spahić je bio jedan od ključnih igrača, koji su nosili ekipu.

U nekim ranijim razgovorima govorili ste da su mladoj ekipi potrebni “stabilizatori”. Da li upravo u Spahiću vidite jednog od njih?

– Apsolutno. On je kroz svoje veliko iskustvo spreman da pomogne mlađim igračima na terenu, te da im pruža dodatnu sigurnost. Pored njega se mogu razvijati talenti. Često govorimo o jednoj osovini, a upravo od Spahića očekujem da će činiti bitan dio te osovine. Pored svega vjerujem da će nam biti od pomoći u ovoj fazi obnove ekipe, a pored toga ne smijemo zaboraviti da nas je napustilo nekoliko fudbalera koji su bili nosioci igre.

Šta još očekujete od Emira Spahića?

– To ne trebamo ponovo navoditi. On mora biti svjestan svoje funkcije u timu. Ne samo na terenu, nego i u svlačionici, ali i u javnim nastupima. Pored svega od njega očekujem da svoj posao kod nas odrađuje profesionalno. Potrebna nam je njegova snaga i samopouzdanje. On mora ostati on, a ja sam ubijeđen da on to može, te da će u svoj ovoj situaciji biti uspješan, zaključio je Labbadia.

(Reprezentacija.ba)