Uzori su mu NBA zvijezde – legendarni Nijemac Dirk Novicki (Nowitzki) i naš kapiten Mirza Teletović.

Stilom igre čak i podsjeća na njih – iako je visok 210 centimetara, Kenan Karahodžić ima odličan šut, u što smo se uvjerili u dvorani na Ilidži, gdje je 19-godišnji krilni centar bez problema pogađao “trojke” u serijama, piše Dnevni avaz.

Poziv Jankova

Bio je to jedan od treninga na kojima je Karahodžić pojačao mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, mada još čeka na dozvolu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da može igrati u zvaničnim utakmicama.

Kenan je rođen u Srbiji (Bačka Topola), a kako je kao maloljetan otišao u inozemni klub (španska Unikaha Malaga), morao se, shodno propisima FIBA-e, obavezati da će do 21. godine nastupati jedino za matičnu državu.

Iako Košarkaški savez Srbije nema ništa protiv da Kenan i ranije promijeni sportsko državljanstvo, FIBA još ne pali “zeleno svjetlo”…

– Slično je bilo prošle godine, kada sam također bio na pripremama, pa nisam mogao igrati. Međutim, spreman sam čekati koliko bude potrebno da obučem dres reprezentacije BiH. To mi je životna želja – kaže za naš list Karahodžić, koji će 21. rođendan proslaviti 29. januara 2017. godine.

Njegov otac Rahman rođeni je Višegrađanin. Brat Kemal također je košarkaš (nastupa u Mađarskoj), dok je Kenan prije tri godine napravio ogroman skok, iz subotičkog Spartaka otisnuo se čak do Malage.

– Kosta Jankov (poznati trener i skaut, op. a.) pozvao me je na svoj kamp u Crnoj Gori, u Tivtu, a nakon toga odveo u Malagu – kaže Karahodžić.

Debi u Euroligi

U prošloj sezoni debitirao je za prvi tim Unikahe u Euroligi (igrao je i u klupskoj filijali Rinkonu u trećoj ligi). Najbolju euroligašku partiju pružio je protiv ruskog CSKA, za 20 minuta imao je osam poena uz četiri skoka.

– Svima je draže šutirati nego se “tući” pod košem. No, u Malagi se očekuje i jedno i drugo. Što se tiče iduće sezone, vidjet ćemo koga će klub sve dovesti. Ako bude otvoreno mjesto, nadam se pozivu u prvi tim – rekao je Karahodžić za Dnevni avaz.

Stopama Kuzmića i Sinanovića

Jankov je otkrio još dvojicu centara iz BiH koji su kasnije nastupali u Unikahi.

Jedan od njih je igrao za našu reprezentaciju (Nedžad Sinanović), drugi (Ognjen Kuzmić) u upravo završenoj sezoni domogao se NBA titule s Golden stejt voriorsima.

– U kontaktu sam sa Kuzmićem, čestitao sam mu na NBA tituli – kaže Kenan.

Podrška trenera

Trener Malage je Žoan Plaza (Joan), koji je ranije vodio Real iz Madrida.

– Plaza je dobar trener, naročito za mlade igrače. Neće praviti problem zbog izgubljene lopte ili šuta, uvijek možeš računati na njegovu podršku – kaže Karahodžić.

(Reprezentacija.ba)