Prije tačno godinu dana u brazilskom Salvadoru Zmajevi Safeta Sušića savladali su Iran sa 3:1 i ostvarili prvu historijsku pobjedu Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu. 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je prošlog ljeta po prvi put u historiji nastupila na Svjetskom prvenstvu koje se prošle godine održalo u Brazilu.

Naš nacionalni tim je okončao grupnu fazu SP-a sa dva poraza i jednom pobjedom. Upravo na današnji dan naši Zmajevi su ostvarili prvu pobjedu u svom debitantskom nastupu na Mundijalu.

Nakon poraza na otvaranju od selekcije Argentine (2:1) izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića su poraženi od Nigerije sa 1:0 čime su šanse za plasmanom u narednu fazu izgubljene. Meč protiv Nigerije će biti upamćen po tome što smo doživjeli veliku nepravdu kada je Edin Džeko pri rezultatu 0:0 postigao regularan gol, ali je poništen od strane sudija. Loša sudijska odluka kasnije nas je direktno koštala ispadanja.

Nakon dva poraza preostao je meč protiv Irana za oproštaj od Brazila i Svjetskog prvenstva. BiH je pružila dobru partiju protiv selekcije Irana i zasluženo slavila rezultatom 3:1.

Golove za BiH u tom meču postigli su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević.

(Reprezentacija.ba)