Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u avgustu, uoči nastavka kvalifikacija za EURO 2016, odnosno gostujućeg meča u Belgiji 3. septembra, neće igrati prijateljsku utakmicu, rekao je za Anadolu Agency (AA) Denijal Pirić, tehnički direktor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

“U pripremama za gostovanje u Belgiji naši reprezentativci neće igrati prijateljsku utakmicu. Vrijeme će iskoristiti za što bolju pripremu veoma važnog susreta u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Od dolaska selektora Mehmeda Baždarevića ostvareni su svi zacrtani ciljevi. Vratio se pobjednički duh u selekciju, selektor marljivo i predano radi svoj posao i to je ono što oduševljava, to jeste ulijeva nadu da ćemo biti učesnici narednog EURO-a u Francuskoj 2016. godine”, istakao je Pirić.

Sve zavisi od razvoja situacije u kvalifikacijama

Naglašava kako bi nacionalni tim BiH do kraja godine trebao odigrati barem jedan kontrolni susret.

“Do kraja 2015. godine igrat ćemo vjerovatno prijateljsku utakmicu. U pregovorima smo i sa nekoliko reprezentacija, ali sve nam zavisi od razvoja situacije u grupi, da li ćemo direktno na prvenstvo Starog kontinenta, kroz baraž…”, kazao je Pirić.

Reprezentativci BiH u sedmom kolu kvalifikacija za EURO 2016 igrat će 3. septembra protiv Belgije u Briselu, te tri dana poslije u Zenici sa Andorom. U 10. danu 10. mjeseca u godini popularno zvani “zmajevi” dočekat će Vels, a 13. oktobra u posljednjem kolu gosti su Kipra.

Poslije šest kola u grupi “B” prvi je Vels sa 14 bodova, dok je druga Belgija sa 11. Izrael i Kipar sakupili su po devet, BiH osam, a Andora je bez bodova.

Baraž od 12. do 17. novembra

Utakmice baraža za Evropsko prvenstvo “Francuska 2016” bit će odigrane od 12. do 17. novembra. Konkretno, prvi mečevi će se odigrati u terminima 12., 13. i 14. novembra, a uzvrati 15., 16. i 17.

Plasman u baraž izborit će osam trećeplasiranih nacionalnih timova iz devet kvalifikacionih grupa.

Najbolji trećeplasirani, kao i prvi i drugi iz svih grupa plasirat će se na EURO 2016 po okončanju ligaškog dijela kvalifikacija u oktobru, piše Anadolu Agency.

(Reprezentacija.ba)