Naredni protivnik nogometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo je selekcija Belgije koja je prema posljednjem izdanju FIFA-ine liste druga najbolja selekcija u svijetu.

Belgijanci su u posljednjem odigranom kolu kvalifikacija poraženi na gostovanju u Velsu i trenutno su drugi na tabeli sa 11 osvojenih bodova. Belgijski mediji su uputili brojne kritike na račun selektora Wimotsa, ali i igrača zbog pomenutog poraza.

U današnjoj izjavi za medije selektor nogometne reprezentacije Belgije Marc Wilmots je kazao da njegov tim i dalje ima odlične šanse da se kvalifikuje na Euro.

– Potrebno nam je da osvojimo 10 bodova od mogućih 12 preostalih bodova. Svjesni smo da selekcija Velsa pred sobom ima mečeve protiv Izraela i BiH. Ipak, nije nam prioritet da budemo prvi u grupi. Naš glavni cilj je da se kvalifikujemo i učiniti ćemo sve da u tome i uspijemo. – kazao je Wilmots.

Navijači Belgije su razočarani izvedbom protiv Velsa s obzirom da su njihovi igrači par dana prije odigrali sjajan meč u Parizu gdje su nadigrali Francusku.

– Termin odigravanja prijateljske utakmice protiv Francuske nije nam odgovarao. Kraj je sezone i igrači su umorni. Vjerovatno su se previše potrošili u meču protiv Francuske, te zatim nisu imali dovoljno snage da protiv Velsa urade nešto više. – alaudirao je selektor Wilmots.

Utakmica između Belgije i BiH je na rasporedu 3. septembra ove godine. Eventualnom pobjedom naši Zmajevi bi se bodovno izjednačili sa selekcijom Belgije.

(Reprezentacija.ba)