Dragan Marković, selektor najboljih bh. rukometaša, uvjeren je da možemo savladati Bjelorusiju 11. juna u Zenici i plasirati se na Euro u Poljskoj, piše Oslobođenje.

Bez obzira na to u kakvom će sastavu igrati Bjelorusi, popularni Marka smatra da se moramo baviti samo svojom igrom.

Vjetar u leđa

– Nije Bjelorusija naivna reprezentacija i sigurno imaju kvalitetan sastav, ali mi smo pobjeđivali i jače selekcije. Svi su čuli za Serheija Rutenku (srednji bek Barcelone, op. a) i znaju njegove kvalitete, ali imamo i mi svoje adute, koji mogu nadigrati bilo koga, tako da me nimalo ne zanima ko igra za njih. Što se mene tiče, neka im igra i Shevtsov (selektor Bjelorusije, op. a), jer mi igramo na domaćem terenu i pred svojom publikom, koja će nam biti vjetar u leđa. Izginut ćemo za svaku loptu, jer vjerujem u svoje momke i siguran sam da će dati maksimum da ostvarimo pobjedu, koja nas vodi na Euro, kaže Marković, koji je uvjeren da će Marko Tarabochia biti veliko pojačanje za našu reprezentaciju:

– Ne znam da li će dobiti državljanstvo do meča u Zenici, ali sam siguran da će u budućnosti biti igrač koji će nositi igru ove reprezentacije. Otkako sam postao selektor, zagovaram da se svi bh. igrači vrate pod našu zastavu, a jedan od takvih je i Tarabochia.

Marković je za naredno okupljanje pozvao i golmana rumunskog CSM Bucurestija Marija Blaževića, koji je odličnim partijama odveo ekipu u finale play-offa.

Blažević uvijek na raspolaganju

– Ne samo što odlično brani, nego je i kao čovjek zaslužio da dobije poziv. Jednom prilikom, kada smo ostali bez golmana zbog povreda, iz Saveza su me pitali na koga ću računati, jer nemamo puno vremena, rekao sam da pozovu Blaževića i da će se on pojaviti i bilo koje doba dana i noći. Pozvali su ga, a on je iz Banja Luke u Sarajevo došao za tri sata i stavio se na raspolaganje reprezentaciji, objašnjava Marković, koji očekuju punu zeničku Arenu na meču sa Bjelorusijom.

19 imena

Na Markovićevom spisku za Bjelorusiju i Dansku nalazi se 19 imena i to: Benjamin Burić, Mario Blažević, Nebojša Grahovac, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Stefan Janković, Marko Tarabochia, Dejan Malinović, Marko Panić, Kosta Savić, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić.

(Reprezentacija.ba)