Naš naredni protivnik u kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo, selekcija Izraela može se pohvaliti činjenicom da se osam reprezentativaca ove sezone okitilio titulom prvaka nacionalnog takmičenja.

Prvak Izraela ove sezone je Maccabi Tel Aviv za kojeg nastupa šest reprezentativaca Izraela. Osim njih Bitton je sa Celticom stigao do titule kao i Gershon sa Gentom.

Zahavi predvodio Maccabi do dvostruke krune

Još jedno kolo ostalo je do kraja izraelskog doigravanja u borbi za prvaka države, te borbi za plasman na europsku scenu. Momčad Maccabija iz Tel Aviva je kolo prije kraja osigurala naslov prvaka Izraela, a već su ranije osvojili i Kup Izraela.

Momčad Maccabija predvodi sjajni Eran Zahavi koji je ove sezone u ligaškim mečevima postigao 22 gola i tako postao ubjedljivo najbolji strijelac lige. Poslije njega najviše golova u Maccabiju je postigao njegov kolega iz reprezentacije Ben Haim (6 golova).

Pored Zahavija i Ben Haima u timu Maccabija nastupaju još četiri reprezentativca Izraela. Riječ je o Ben Harushu, Eitan Tibiju, Gil Vermouthu i Sheran Yeiniju.

Nir Bitton prvak Škotske sa Celticom

Ovaj 23-godišnji defanzivni veznjak nastupa za Celtic od 2013. godine a prošao je sve izraleske selekcije. Ovo mu je druga titula prvaka Škotske sa ekipom Celtica, a također je osvojio i Kup Škotske.

Rami Gershon sa Gentom napravio senzaciju

Ekipa Genta za koju nastupa naš mladi reprezentativac Haris Hajradinović je nakon doigravanja napravila svojevrsnu senzaciju i po prvi put u historiji postala prvak Belgije.

Za Gent nastupa i izraelski reprezentativac Rami Gershon. Defanzivac koji je redove Genta pojačao prošle godine i jedno vrijeme igrao zajedno sa Ervinom Zukanovićem.

Dabbour i Hemed najbolji strijelci u svojim timovima

Vrijedi pomenuti i to da je Moanes Dabbour najbolji strijelac momčad Grasshoppersa ove sezone sa 13 postignutih golova. Također Tomer Hemed napadač Almerije je sezonu okončao kao najbolji strijelac ekipe, a postigao je 8 golova u Primeri. Momčad Almerije će naredne sezone igrati u 2. ligi Španije.

(Reprezentacija.ba)