Nerijetko mediji izvještavaju o velikim talentima bh. porijekla koji nastupaju za europske i svjetske klubove, a kao da zaboravljamo da je i Bosna i Hercegovina sa svojih, istina ne toliko uređenih fudbalskih terena, u proteklim dekadama proizvela neke od najvećih fudbalera svojih vremena.

 

Izdvojili smo pet fudbalera mlađih od 17 godina koji zavrijeđuju pažnju javnosti, ali svakako i naših omladinskih selektora. Bilo bi ih vjerovatno još i više da omladinske kategorije u bh. klubovima dobiju bolje uslove za rad, ali i modernije i savremenije educirani trenerski kadar.

Upozanjte ko su Besim Šerbečić, Mijo Miletić, Denis Žerić, Seid Behram, Mato Stanić i Amir Mašić.

Besim Šerbečić (Zvijezda Gradačac, odbrana) 1. maj 1998. godine

Odigrao šest utakmica za prvi tim Zvijezde i postigao jedan gol. Debitovao sa nepunih 17 godina u bh. Premijer ligi. Za kadetsku selekciju BiH odigrao sedam utakmica. Šerbečić je u kvalifikacijama i Elitnoj rundi pokazao da se radi o velikom potencijalu, kao i u nekoliko utakmica za prvi tim gradačačke Zvijezde. Zvijezda će najverovatnije ispasti iz bh. Premijer lige, pa bi talentovani Šerbečić karijeru mogao nastaviti u nekom od najboljih naših klubova. Jedan je od najvećih potencijala u našoj državi.

Mijo Miletić (Sarajevo, odbrana) 2. juni 1998. godine

Nastupa za kadetski tim Sarajeva, a ubilježio je i nekoliko nastupa u juniorskom timu.Za kadetsku selekciju BiH odigrao sedam utakmica. Miletić je polivalentan igrač, a zanimljivo je da ga je selektor Malkočević u mečevima kadetske selekcije koristio na čak tri pozicije. Igrao je štopera, desnog beka i zadnjeg veznog. Ukoliko nastavi sa radom i treniranjem, mogao bi u budućnosti biti oslonac odbrane Sarajeva i naše reprezentacije.

Denis Žerić (Željezničar, vezni red) 21. mart 1998. godine

Nakon odličnih nastupa u kadetskoj ekipi Željezničara, prekomandovan u juniorski tim. Žerić je za kadetski tim Željezničara postigao 22 gola ove sezone. Za kadetsku reprezentaciju  BiH odigrao šest utakmica i postigao jedan gol. Denis je zbog povrede propustio Elitnu rundu kvalifikacija i njegov izostanak u veznom redu itekako se osjetio u našoj igri. Žerić će u narednim sezonama sigurno dobiti priliku u prvom timu Željezničara, a povremeno trenira sa prvom ekipom.

Seid Behram (Željezničar, vezni red), 12. juli 1998. godine

Iz Veleža prošle godine došao u Željezničar. Brzi ljevonogi vezni igrač, koji se odlično snalazi svugdje u sredini terena, ali najbolje na lijevom krilu. Za Željezničar u kadetskoj ligi postigao deset golova. Nastupao je već za U15 reprezentaciju i u 11 nastupa zabio osam golova. Za U17 tim učestvovao je i u elitnim kvalifikacijama, nastupio osam puta i ukupno zabio jedan gol. Nedavno je boravio u engleskom Evertonu gdje je oduševio trenere koji su mu dali priliku da trenira sa prvim timom.

Mato Stanić (Široki Brijeg, vezni red) 11. januar 1998. godine

Nastupao za kadetski tim Širokog Brijega, da bi nakon sjajnih igara prekomandovan u juniorsku ekipu, gdje je postigao nekoliko golova. Za kadetsku reprezentaciju BiH odigrao sedam utakmica. Stanić je u susretima za našu selekciju pokazao svu raskoš talenta i pokazao zbog čega je jedan od najtalentovanijih igrača u svojoj kategoriji u našoj reprezentaciji. Krasi ga odličan pregled igre, kreznja bez lopte ali i sjajni dijagonalni pasovi. Upravo je nedostatak Stanića (uz kapitena Mustedanagića i spomenutog Žerića) bio jedan od razloga zbog čega je naša U17 selekcija izgubila od Škotske u prvom meču Elitne runde kvalifikacija, a ta utakmica koštala nas je odlaska na Euro.

Amir Mašić (Čelik, napad) 14. februar 1998. godine

Igra za kadetski tim Čelika i najbolji je strijelac bh. Premijer lige u kadetskoj konkurenciji sa 31 golom. Za kadetsku selekciju BiH odigrao četiri utakmice i postigao dva gola. Podatak koji smo spomenuli da je u 26 odigranih kola kadetskog šampionata BiH postigao čak 31 gol (tim Čelika dao je 53 pogotka) dovoljno govori o kakvom se potencijalu radi. Snalažljiv napadač koji ove sezone postigao tri hattricka i jednom četiri gola za kadete Čelika. Ne bi nas iznenadilo da Mašić u narednim sezonama zaigra i za prvi tim zeničkog Čelika.

(Reprezentacija.ba)