Nastavljaju se odlične partije mladića bh. korijena u omladinskim ligama Švedske. Kao i proteklog vikenda ponovo smo se osvrnuli na U19 ligu ove skandinavske zemlje u kojoj značajnu ulogu igraju mnogobrojni talenti koji bi u budućnosti mogli preuzeti važne uloge u švedskom fudbalu.

Robert Lipovac ponovo je zatresao mrežu protivničkog tima. U Porazu svog Hackena od Goteborga rezultatom 1:2 Lipovac je postigao svoj četvrti gol u tri kola. Za Goteborg je branio stameni Sulejmen Sarajlić (196 cm), inače prošlogodišnji juniorski prvak Švedske.

Podsjetimo, Lipovac je bio učesnik "Otvorenih vrata", baš kao i Dženis Halilović  koji je zabio dva gola za Norrkoping u gostujućoj pobjedi nad Syrianskim od 1:3. Lipovac je nakon nastupa na talent utakmici u organizaciji NFSBIH pozvan u švedsku U18 reprezentaciju.

Mjallby AIF za koji nastupaju još dva učesnika "Otvorenih vrata" Filip Tomas i Edis Agelius osvojio je bod na teškom gostovanju protiv Landskrone. Gosti su poveli upravo golom Edisa Ageliusa, no u konačnici su domaćini zasluženo izjednačili. U redovima domaćina nije bilo Kevina Nadarevića, još jednog od učesnika "Otvorenih vrata".

Malmo je razbio Kristianstad na gostovanju sa 0:3. Drugi gol za goste zabio je Mirza Halvadzic standradni reprezentativac u17 švedske reprezentacije. Za domaćine nastupio je Dragan Maksimović.

Istim rezultatom završen je i meč Osters IF – Trelleborgs FF. Za goste su nastupila čak četiri bh. talenta golman Selvin Ujkanović, Mirza Dubičanac, Evel Husić i Denis Malović. "Naš" golman je dobio crveni karton već u 16. minuti, no gosti su do kraja ipak uspjeli ubjedljivo slaviti, za još jedan meč bez primljenog gola.

(Reprezentacija.ba)