Manje od 40 dana ostalo je do utakmice protiv Izraela. Svaka naredna utakmica, pa tako i ova u Zenici 12. juna, za Zmajeve će biti “na ispadanje”.

Protiv Izraela smo u novembru desetkovani povredama, ali i uz katastrofalan nastup pojedinih ključnih igrača, doživjeli jedan od najsramotnijih poraza u historiji naše reprezentacije. Ipak, svi vjeruju da se istog protivnika na domaćem terenu, te u drugačijem sastavu, ali i atmosferi, može savladati. Ne može, nego mora, želimo li na Euro 2016.

Mehmed Baždarević proputovao je cijelu Europu u potrazi za najboljim igračima koje posjedujemo, ali to nije promijenilo situaciju u kojoj više od 60% naših igrača sjedi na klupama svojih timova.

Srećom, malo je povrijeđenih igrača, tako da će Meša ponovo moći sastaviti respektabilnu selekciju, a oni igrači koji su rezerviste u klubovima, možda će imati i dodatni motiv za još veće dokazivanje u reprezentativnom dresu.

Povrede nas nisu u potpunosti zaobišle, pa tako Emir Spahić vjerovatno neće konkurisati za meč protiv Izraela. Bivši kapiten boravi u Sarajevu, povremeno na nozi nosi fiksaciju, te je upitno da li je uopšte realno da za nešto više od mjesec dana bude spreman igrati za nacionalni tim.

Bez Spahića će Meša morati nešto mijenjati u zadnjoj liniji. Dobra stvar je da se vraća Sead Kolašinac koji zbog operacije ligamenata još uvijek nema nastup u kvalifikacijama za Euro 2016. Povratak Kolašinca mogao bi otvoriti rokadu Ervina Zukanovića na poziciju stopera.

Zukanović je, istina, protiv Andore i Austrije odigrao vrhunski na poziciji lijevog beka, te svojim kretanjima i potezima puno pomagao Senadu Luliću, odnosno Izetu Hajroviću u ofanzivnim zadacima, ali svestrani defanzivac je za Chievo, kao i za reprezentaciju već igrao na poziciji stopera, te je za očekivati kako će potpuno adekvatno zamijeniti Spahića. Njegovo iskustvo, tehnička i taktička potkovanost, ali i smirenost u igri od velike su važnosti za zadnju liniju naše selekcije.

Gledajući klupske nastupe prvi kandidat da u stoperskom tandemu zaigra sa Zukanovićem je Ermin Bičakčić, no u zavisnosti od postavke cijele igre naše reprezentacije, možda se na tom mjestu nađu Vranješ, Šunjić, Hadžić… Na desnom beku, bude li spreman, prvi je kandidat Mensur Mujdža.

Za odbranu je možda i najlakše, jer Izrael treba pobijediti na sredini. Nažalost, nastup Pjanića, Medunjanina i Bešića je u Haifi bio ispod svakog nivoa, te smo možda i tu, uz dvije velike propuštene prilike na početku, izgubili meč. Sada Meša u sredini treba disciplinovani bedem koji će razbiti ono malo kreative koju Izrael ima.

Od veznog reda se očekuje i brza transformacija u ofanzivu, a Bešić ili Pjanić uvijek moraju biti spremni povući kao lokomotiva ekipu naprijed. Fudbaler Evertona odlično je to radio u Beču.

Meša pomno prati i klupske nastupe Prcića i Hajrovića. Nametnu li se ovi veliki kreativci i trkači u svojim timovima, gotovo je nemoguće da u toj situaciji ne dobiju i puno veću minutažu u reprezentativnom dresu.

Sve bi nas obradovala i veća minutaža Džeke i Ibiševića, ali opet je najvažnije da su svi zdravi i spremni za nastup.

(Reprezentacija.ba)