Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na prošlomjesečnom elitnom turniru u Škotskoj još jednom nije uspjela da se plasira na Europsko prvenstvo. Pred sam turnir selektor Sakib Malkočević najavio je kako je cilj naših kadeta u Škotskoj osvojiti "neki bod", a u konačnici smo ostvarili dvije pobjede protiv neopravdano favoriziranih reprezentacija Rumunije i Belgije, te poraz protiv domaće Škotske koja se plasirala na Europsko prvenstvo.

Grupa u kojoj je, prema viđenom, uz indisponirane Rumune i Belgijance, jedini pravi protivnik bila Škotska, možda se i mogla proći dalje uz bolju selekciju igrača, te pozivanje najkvalitetnijeg kadetskog kadra koji Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima. Nažalost, samo možemo žaliti za propuštenom prilikom, jer će se teško ponoviti prilika da za protivnike nemamo najjače europske reprezentacije poput Njemačke, Španije, Holandije, Portugala, Engleske…

Priliku da nam "ispred nosa" pokupe četiri naša potencijalna reprezentativca, nisu propustile kadetske reprezentacije Njemačke, Švedske, Švicarske i Austrije, pa su tako u proteklim pomenutim kvalifikacijama za ove reprezentacije nastupili Damir Bektić, Vedad Efendić, Nihad Hadžikić i Ali Suljić. 

U nastavku ćemo vas malo podbrobnije upoznati o ova četiri reprezentativca, koja su izgubljena za kadetsku reprezentaciju BiH, ali još uvijek imaju priliku da zaigraju za starije selekcije Bosne i Hercegovine.

Damir Bektić rođen je 30. 01. 1997. godine a trenutno nastupa za kadetsku reprezentaciju Njemačke. Na kvalifikacionom turniru za Europsko prvenstvo za kadete, Njemačka je zauzela prvo mjesto i plasirala i izborila plasman na završnicu.

Njemčaka je pobijedila Gruziju sa 4:0, Republiku Irsku sa 3:0, dok je odigrala 1:1 protiv Srbije. Sva tri susreta Bektić je odigrao za Njemačku, te ubilježio jednu asistenciju.

Bektić  igra na poziciji centralnog veznog, član kadetske ekipe Herte iz Berlina, a odigrao je 20 susreta ove sezone, postigao četiri gola te tri puta asistirao.

Vedad Efendić rođen je 07. 01. 1997. godine i trenutno je član kadetske repreznentacije Švicarske.

Kadetska reprezentacija Švicarske je napravila veliko iznenađenje i u grupi sa Španijom, Rusijom i Velsom osvojila prvo mjeto i plasirala se na Europsko prvenstvo.

Švicarska je savladala Španiju i Vels identičnim rezultatom 1:0, dok je odigrala 1:1 protiv Rusije.

Vedad Efendić odigrao je dva susreta u ovim kvalifikacijama za Švicarce.

Efendić igra na poziciji desnog beka, a član je  kadetske ekipe Young Boysa.

Nihad Hadžikić rođen je 08. 04. 1997. godine i kadetski je reprezentativac Austrije.

Kadeti Austrije su u kvalifikacijama osvojili treće mjesto u grupi sa Holandijom, Francuskom i Švedskom.

Hadžikić je nastupio u sva tri susreta za selekciju Austrije.

Igra na poziciji napadača, a član je bečke Austrije. Odigrao je 11 susreta za u18 tim Austrije te postigao devet golova. Također nastupio je u dva susreta drugog tima Austrije.

Ali Suljić rođen je 18. 09. 1997. godine, nastupa za kadetsku selekciju Švedske i jedan je od najtalentovnanijih igrača u svojoj generaciji.

Kadetska reprezentacija Švedske je zauzela četvrto mjesto u kvalifikacijama za EURO u grupi sa Holandijom, Francuskom te Austrijom.

Suljić je odigrao sva tri susreta za Švedsku.

Suljić igra na poziciji stopera, a trenutno je član Chelsea.

Spomenimo da je Suljić bio član U 17 reprezentacije Švedske koja je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

(Reprezentacija.ba)