Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila je se u Bihaću povodom nadolazećih kvalifikacionih utakmica protiv selekcije Litvanije.

U četvrtak je na rasporedu prva utakmica protiv Litvanije koja će biti odigrana u Cazinu. Drugi meč protiv istog protivnika biće odigran 3. maja u Kaunasu.

Naši rukometni Zmajevi nakon svog prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu vjeruju da mogu izboriti plasman i na Europsko prvenstvo naredne godine.

U taboru naše reprezentacije vjeruju kako mogu grupnu fazu završiti na drugom mjestu iza Danske, te tako ostvariti plasman na EP.

– Iskreno, svi mi djeluju sretni i zadovoljni što smo se nakon tri mjeseca ponovo okupili. Što se mene tiče, zaželio sam se utakmica i posla, a i igrači su stigli u dobrom raspoloženju. Većina ih je u boljoj formi nego što je to bilo na Svjetskom prvenstvu. Igraju dobro za svoje klubove i odlučni su da napravimo dva važna koraka ka plasmanu u Poljsku. Nadam se da ćemo sa dvije pobjede dokazati da nismo slučajno igrali Svjetsko prvenstvo, ali i kako bismo zadržali sve u svojim rukama. Naime, onda bismo odlučivali sami o svojoj sudbini u utakmici sa Bjelorusijom, 11. juna u Zenici, a ne da moramo osluškivati ostale rezultate. – kazao je selektor BiH reprezentacije Dragan Marković za “Nezavisne novine”.

Selektor je istakao kako je situacija znatno bolja po pitanju igračkog kadra u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Od povrede se oporavio Marko Panić koji je propustio nastup na SP-u u Kataru. Dva nova imena među Zmajevima su naši juniorski reprezentativci Adnan Sivić i Vladan Lončar.

-Situacija je znatno bolja nego u januaru. Vratio nam se Panić, koji je jako važan igrač za nas. Nikola Prce i Ivan Karačić došli su u optimalnu formu. Čak se i Kosta Savić oporavio od povrede sa Svjetskog prvenstva, tako da mogu reći da odavno nisam imao bolju situaciju kada je igrački kadar u pitanju. Istina, opravdano kasne Terzić, Vranješ i Lončar, ali nas to ne bi trebalo da poremeti, jer ovoga puta imamo širinu. Nadam se da ćemo uz dobar rad u narednih nekoliko dana uspjeti u duelu s Litvancima potvrditi naš kvalitet i klasu. – zaključio je bh. selektor.

Spisak pozvanih igrača za utakmice protiv Litvanije:

Benjamin Burić (Gorenje), Petar Jokanović (Borac M:tel), Nebojša Bojić (Derventa), Alen Ovčina (Al Šamal, Kat), Mirko Mikić (Borac M:tel), Faruk Vražalić (Balingen, Njem), Muhamed Zulfić (Bosna Sarajevo), Nikola Prce (Azoti, Polj), Duško Čelica (PPD Zagreb, Hrv), Mirsad Terzić (MKB Vesprem, Mađ), Vladan Lončar (Pik Seged, Mađ), Ivan Karačić (Meškov, Bje), Josip Perić (SC Katar, Kat), Dejan Malinović (Kretej, Fra), Marko Panić (Šamberi, Fra), Adnan Sivić (Sisicia, Hrv), Kosta Savić (Azoti, Polj), Vladimir Vranješ (Pik Seged), Muhamed Toromanović (Kretej, Fra) i Senjamin Burić (Gorenje, Slo).

(Reprezentacija.ba)