“A Le Coq Arena” u Tallinnu, na kojoj će sutra utakmicu posljednjeg kola grupe “H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018” odigrati fudbalske reprezentacije Estonije i Bosne i Hercegovine, najmoderniji je mali stadion u Evropi.

Iako je gotovo nevjerovatno i pomisliti, na stadionu gdje na tribinama i travnjaku kada se održavaju koncerti jedva se može okupiti 25.000 ljudi, 15. avgusta naredne godine bit će odigran UEFA Super Cup.

Za duel pobjednika Lige prvaka i Evropa lige ove sezone, u glavnom estonskom gradu vrše se posljednji detalji rekonstrukcije stadiona, na kojem domaće susrete, pored nacionalnog tima, igra i Fudbalski klub Flora Tallinn. Prema planu i dinamici radova, do kraja 2017. “A Le Coq Arena” bit će kapaciteta 15.000 sjedećih mjesta, te će ući u historiju kao najmanji stadion na kojem će biti odigrano finale nekog od velikih takmičenja Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), javlja iz Tallinna reporter Anadolu Agency (AA).

Radovi na rekonstrukciji sportskog objekta, otvorenog 2001. godine, počeli su 2016. Osim dodatnih mjesta i krova na tribinama, uskoro će do kraja biti izgrađena i glavna zgrada na stadionu.

UEFA od 2013. godine organizaciju utakmica Super Cupa dodjeljuje srednje i manje razvijenim fudbalskim zemljama Evrope, kako bi dodatno potakla izgradnju modernih stadiona u svih 55 država članica.

Tallinn će biti šesti grad u nizu na kojem će biti igran UEFA Super Cup, nakon što je tradicionalnu organizaciju od 1998. godine izgubio stadion “Louis II” u Kneževini Monako. Prag (Češka Republika) je bio domaćin susreta pobjednika Lige prvaka i Evropa lige kojim je otvorena sezona UEFA-inih takmičenja 2013. godine, Cardiff (Vels) 2014, Tbilisi (Gruzija) 2015, Trondheim (Norveška) 2016. te Skoplje (Makedonija) 2017.

U Estoniji kažu, “organizaciju velike utakmice dobili smo ponajviše jer 2018. obilježavamo 100. godišnjicu osnivanja republike”.

Republika Estonija, nezavisna država postala je 24. februara 1918. godine. Od 1940. bila je pod okupacijom nacističke Njemačke, da bi potom bila uključena u sastav komunističkog Sovjetskog saveza. Estonija je obnovila nezavisnost 6. septembra 1991. godine.

Država je na sjeveroistoku Evrope, površine 45.336 kvadratnih kilometara i sa svega 1.315.635 stanovnika prema popisu iz ove godine. Nalazi se na obali Baltičkog mora i Finskog zaljeva te graniči sa Rusijom na istoku i Latvijom na jugu. Od Finske je dijeli Finski zaljev. Članica je Evropske unije i NATO-a od 2004. godine.

(BiH.ba)