Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru za “Avazov Sport” govorio je o Ivici Osimu, Safetu Sušiću, Miralemu Pjaniću, ali i o baražu u kojemu je Bosnu i Hercegovinu doveo na korak do Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Između ostalog Blažević je odgovarao na pitanja.

Ko je po vama bolji stručnjak, Vahid Halilhodžić ili Ivica Osim?

Oni su dvije generacije, dva potpuno različita trenera. Neka me izvine Vaha, ali Osim je jedan genijalan stručnjak. Prava je šteta što je tako rano morao da prekine svoju karijeru. On je jedan od najvećih trenera svijeta – po nadarenosti, po šmeku…

Ako je Osim najbolji trener, ko je najbolji igrač po vašem mišljenju?

– To neće biti prvi put da kažem, to sam rekao stotinu puta. Najveći igrač na ovim prostorima ikada je Safet Sušić.

As Rome Miralem Pjanić sve češće je na udaru javnosti. Najviše mu zamijeraju nedostatak volje i srčanosti kada nastupa za nacionalnu selekciju. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

-Svi su meni zamijerali da ne igra, da ga maltretiram, a niko nije shvatio da ja hoću da ga očeličim. Miralem je samo takav talenat, rijetko viđena nadarenost. Ali, učinak mu nikada nije adekvatan tome. On nas krade, vara, ne daje ono što mu je Bog dao. Treba ga dobro zdrmati, da shvati da se mora promijeniti. – misli Miroslav Blažević koji je u selektorskom mandatu čak Pjaniću želio dati kapitensku traku, ali pod čudnim okolnostima odustao od te želje, nakon čega se Miralem preselio na klupu.

Imali ste dobru ekipu i kada ste bili na čelu Zmajeva. Mnogi smatraju da ste vi napravili kostur bh. tima koji se takmičio u Brazilu.

– To svi moraju da misle. Ja sam sve napravio i malo je falilo da napravimo i korak više. Međutim, izgubio se ambijent, klima, pobjednički mentalitet. Izgubilo se ono što je bilo naš najjači adut – mi smo mali, nepoznati, predodređeni da afirmiramo svoju zemlju. Nećemo ginuti, nego ćemo poginuti za taj dres. Treba to usaditi u glavu, a to je na treneru. Jer, igrači se ponašaju kao onaj ko ih vodi.

Sjetite li se nekada baraža i utakmica sa Portugalom za plasman na SP 2010?

– Prodali me. Niko to ne vjeruje, ali ja to znam. Nije više ni važno. Da li se sjećam? Sjećam i sjećat ću se čitav život. Do Portugala sam bio siguran da sam mangup, ali sam poslije toga shvatio da nisam. Jer, da sam bio mangup, mi bismo prošli. Dvojica igrača mi ne bi igrali i mi bismo bili na Svjetskom prvenstvu. Umrijet ću i neću to prežaliti, jer sam bio na putu da kroz nogomet ujedinim sve te budalaše koji ne znaju da moraju biti solidarni jedni prema drugima i da su suviše mali da bi egzistirali sami. Prodali su me, razbojnički… – završava Miroslav Blažević izuzetno zanimljiv razgovor za “Avazov Sprot” u kojemu je još govorio o svojim najboljim i najgorim danima, zavisti drugih ljudi, Mamiću, Šukeru, Bokšiću, Vidoševiću, Kovaču, savjetima obične raje, svom nasljedniku…

(Reprezentacija.ba)