Mehmed Baždarević napravio je odličan potez odlukom da reprezentacija BiH u petak navečer ne trenira na Grbavici, jer bi trening Zmajeva u bliskom terminu uz trening Belgije  jako oštetio tranjvak Željinog stadiona.

Trening Belgije ostavio je tragove na travnjaku Grbavice, a oštećenja su bila vidljiva još i prije početka treninga – samo nakon nekoliko minuta žongliranja i igranja sa loptom belgijskih igrača na užem prostoru.

24 sata prije utakmice u FK Željezničar poduzimaju sve mjere kako bi travnjak za utakmicu u subotu navečer bio u najboljem mogućem stanju. U dogovoru sa belgijskom reprezentacijom tokom treninga su zaštitnim trakama ogradili 16-erce travnjaka kako bi se za utakmicu što više sačuvao golmanski prostor – dio travnjaka koji se najviše oštećuje.

Kako je predviđeno da će kiša padati sve do utakmice, iz Želje najavljuju maksimalni angažman od ranih jutarnjih sati u subotu na sanaciji i pripremi travnjaka za utakmicu u 18 sati.

Ranije su na Grbavici izvršeni vertikuliranje i aerizaciju terena, posipanje pijeksa i treseta, dosijavanje travnjaka, prihranjivanje, skidanje i vraćanje busenja sa ravnanjem podloge, bušenje i sanacija drenaže i za to je izdvojeno oko 20.000 KM.

Ipak, idealnih uslova za vrijeme obilnih kiša na Grbavici neće biti sve do potpune renovacije terena.

(BIH.ba)