Današnji moderni fudbal nezamisliv je bez čvrste odbrane i brzih i okretnih igrača u napadu. Svi igraju dobar fudbal i protivnici vam ostavljaju sve manje prostora da napravite prevagu, tako da od odbrane, pa sve do vrha napada trebate igrače koji su spremni munjevito iskoristiti svaku grešku protivnika kako bi vaš tim došao do prilike za postizanje gola.

Obzirom na klupsku formu njegovih reprezentativaca Mehmed Baždarević u nastavku kvalifikacija najvjerovatnije će birati formaciju Zmajeva sa samo jednim klasičnim centarforom. U takvoj postavci igre još i više su nam potrebni brzi igrači u sredini terena, posebno na pozicijama krilnih ofanzivaca.

U ekipi imamo takve Edina Višću, Senada Lulića i Avdiju Vršajevića. Višća je najbolji tehničar, Lulić najbrži, a Vršajević, kako se to u fudbalu kaže igrač “sa dobrim plućima”. Ipak, pomenuti trio nije dovoljan za naporne izazove na najvišem nivou koji Zmajeve očekuju tokom ostatka kvalifikacija, a nadamo se i na Euru 2016.

Mehmed Baždarević sigurno će tražiti još brzih igrača. Male su šanse da se neke veće promjene u sastavu reprezentacije dese na utakmici protiv Izraela u junu, no do jeseni i nastavka kvalifikacija, naš selektor sigurno će tražiti igrače ovakvog kalibra, a među njima se nameću dva fudbalera u Mađarskoj, ali i u našoj Premijer Ligi.

Miroslav Stevanović (24)

Prvi od njih je sigurno Miroslav Stevanović. Nakon odličnih partija u Vojvodini preko kojih je došao prvo do dresa mlade, a zatim i seniorske reprezentacije, Stevanović odlazi u Sevillu, a zatim na posudbe u Eleche i Alaves. Odbija odlazak na posudbu u Cordobu (gdje bi bio “na oku” stručnom štabu Seville), a sada je u mađarskom Gyoru, gdje je odigrao samo dva meča u polusezoni.

Osim njegovih odličnih partija u dresu mlade reprezentacije, sjećamo se i sjajnog nastupa za “A” tim protiv Velsa u kojoj je Stevanović zabio gol i asistirao.

Stevanović svojom brzinom i ostalim kvalitetama u igri sigurno može biti od velike pomoći reprezentaciji, ukoliko na ljeto ode u klub u kojem će igrati, te naravno jaču ligu nego što je Mađarska.

Asmir Suljić (23)

Asmir Suljić je u mađarski Ujpest došao iz Sarajeva u sezoni 2013./2014.. Sa ovim timom prošle godine osvojio je Kup Mađarske.

Nećemo pogriješiti da kažemo da je popularni “Šejtan” najbolji igrač svog tima. Suljić je vjerovatno uz prvog strijelca mađarske lige Nemanju Nikolića i najbolji igrač prvenstva, te će na kraju sezone napustiti Upjest.

Suljić je ove sezone odigrao 20 mečeva, zabio tri gola i ubilježio četiri asistencije. Pred njima je i drugi meč polufinala Kupa Mađarske (u prvom su izgubili od Videotona sa 1:0). U Kupu je Suljić u četiri meča postigao jedan gol.

Kao i za Stevanovića, tako bi i za Suljića bilo najbolje otići u Belgiju ili Holandiju gdje igrači njihovog kalibra dođu do najboljeg izrađaja. Ovakav igrač, u jačem klubu i ligi, sigurno sa svojom velikom brzinom i dobrom tehnikom, također, može biti od velike koristi našoj reprezentaciji.

Anel Hebibović (24)

Ponos Konjica i najbolji fudbaler mostarskog Veleža Anel Hebibović već duži vremenski period je jedan od najboljih igrača Premijer Lige BiH.

Zbog svoje brzine i tehnike nedavno je bio pred potpisom za FK Sarajevo, no do transfera nije došlo. Da je Hebibović stigao na Koševo danas bi vjerovatno bio seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Desni bek, sa dobrim kvalitetama u ofanzivi i defanzivi, sigurno je igrač kojega selektor Mehmed Baždarević treba pratiti i kojemu, kao i drugim navedenim, treba dati pravu priliku.

Ni njegovi dobri slobodni udarci nisu za zanemariti.

Srđan Stanić (25)

Kapiten Željezničara našao se na širem spisku Safeta Sušića za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a Pape ga je nakon utakmice između “A” i “U21” reprezentacije BiH u Gradačcu okarakterisao kao najboljeg igrača sa šireg spiska za Brazil.

Stanić bi vjerovatno do sada i bio u reprezentaciji, da na početku sezone nije povrijedio i operisao meniskus koljena.

Operacija je uspješno obavljena u Hrvatskoj kod dr. Borisa Nemeca, a u Željezničaru nisu željeli rizikovati sa svojim kapitenom, pa se Stanić tek ovih dana priključuje punim treninzima svoje ekipe.

Brzonogi desni bek i desno krilo sa vrhunskom tehnikom i pregledom igre, koji je nerijetko znao igrati dobro i na lijevoj strani, ali i na poziciji polušpica, će na ljeto napustiti Željezničar i karijeru najvjerovatnije nastaviti u Turskoj ili Belgiji.

Uz povratak nekadašnje takmičarske forme Srđan Stanić je sigurno igrač koji može povećati kvalitet naše reprezentacije.

Mehmed Baždarević sigurno će raditi na pronalasku novih igrača koji će povećati kvalitet naše reprezentacije, ali svakako najviše je na samim igračima, koji svojim dobrim klupskim nastupima u što jačim ligama se trebaju sami nametnuti reprezentaciji.

(Reprezentacija.ba)