Do „Dana D“ za našu reprezentaciju u pogledu plasmana u Rusiju i 7. oktobra, kada naši „Zmajevi“ igraju kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo na Grbavici protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, ostalo je nešto više od 15 dana, piše Avaz.ba.

Mehmed Baždarević polako sklapa najbolji tim.  Novinari i navijači su već krenuli u potragu za „idealnih 11“ koji bi se trebali suprotstaviti po mnogima u ovom trenutku najboljoj evropskoj selekciji.  Meša je miran, kao i uvijek ne dozvoljava euforiju, a da je tako uvjerili smo se i kada smo danas razgovarali dok je na željezničkoj stanici u Sošou čekao voz za Njemačku.

– Idem pogledati jednog ili dva igrača koji danas (nedjelja, op.a.) igraju u svojim klubovima. Najsretniji bih bio da imam 40 igrača koji svi igraju i da ne moram tragati za novima. Radujem se da ima igrača koji igraju, a od 25 igrača koje sam gledao i koji će vjerovatno biti na spisku za Belgiju, samo ih je osam počelo utakmicu. Onda vam je jasno u kakvim sam problemima – priča Baždarević na početku razgovora za Avaz.ba.

Navijači s posebnom pažnjom dočekuju meč sa Belgijom

Sutra (ponedjeljak) će početi zvanična prodaja ulaznica, a Meša će spisak objaviti u srijedu.

Nas je zanimalo da li će na spisku biti povretnika Sejada Salihovića, koji se prošle sedmice skrasio u HSV-u. Baždarević je vješto izbjegao odgovor.

– Još uvijek ne znam ko će biti na spisku. Najvažnije je da igrači naši igraju, jer je teško zvati nogometaša koji ne igra, a ja sam u tim problemima već duže vrijeme – kaže Meša.

Salihović: Meša ga gledao, velike šanse da dobije poziv

Na našu konstataciju da smo upoznati da je Baždarević prošle sedmice gledao Salihovića, ali i Izeta Hajrovića iz Verdera, Meša se otvorio:

– Tačno je da sam ih išao gledati. Moram gledati svakog kandidata, a u Njemačku nisam otišao jer nešto pretjerano volim Salihovića ili Hajrovića. Volim ih, ali to govorim da biste me shvatili šta želim da kažem. Svaki igrač će nam u naredna dva meča biti potreban.

Sa Baždarevićem smo razgovarali i o povredi Ermina Bičakčića iz Hofenhajma, koji je zbog pokidanih ligamenata otpao sa spiska.

– Imao sam velike planove sa Bičakčićem, jer on može igrati i lijevo i desno. Svakam povreda igrača nas remeti, ali nećemo plakati. Žao mi je Ermina i želim mu brzu oporavak – dodao je Meša.

Bh. selektor je mirno razgovarao kada smo mu rekli da su Edin Džeko i Miralem Pjanić u pravo vrijeme došli u formu, jer su jučer postigli po gol i upisali tri asistencije.

– Džeko i Pjanić su davali golove i prije Kipra, pa ste vidjeli šta nam se dogodilo. Oni su uvijek u formi, raduje me svaki gol, ali nam za Belgiju treba 11 igrača koji će odigrati kao nikada do sada. Trebaju nam borci, koji će svih 90 minuta izgarati na terenu – kaže Baždarević.

Mertens i Lukaku

O Belgiji smo kratko pričali. Tek da se prisjetimo na snagu „đavola“, iako o Drisu Mertensu (Dries) i Romeluu Lukakuu je sve rečeno. Uostalom, i oni su sami rekli na terenu i pobjedom u Grčkoj, gdje su se plasirali u Rusiju, a nama otvorili vrata baraža za Mundijal.

– Znam vrijednost njihovih igrača. Znam kakvu ja ekipu imam, a znam i mogućnosti Džeke kao kapitena i ostalih. Kada sve sagledam mislim da možemo doći do pobjede. Ako i ne pobijedimo, želim da odigramo na najboljem nivou i da 8. oktobra možemo jedni drugima pogledati u lice. Nadam se najboljem – kazao je Meša za Avaz.ba.

(Reprezentacija.ba)