Zmajevi su posljednjeg dana marta u Beču remizirali sa Austrijom (1:1) u prijateljskoj utakmici koja je rekla puno toga o načinu na koji će Mehmed Baždarević voditi reprezentaciju BiH u nastavku kvalifikacija za Euro 2016.

Dok susret protiv Andore i nije bio toliko mjerodavan za analizu kvalitete naše reprezentacije, meč u Austriji Meši Baždareviću je pokazao određene stvari zbog kojih svakako može biti optimističan u nastavku kvalifikacija.

Podsjećamo, Austrija je prva u svojoj kvalifikacionoj grupi. Pobijedili su Rusiju, Crnu Goru, Moldaviju i Lihtenštajn, a protiv Švedske predvođene Ibrahimovićem na samom otvaranju kvalifikacija odigrali 1:1 u Beču.

U najjačim mečevima, onima protiv Rusije i Švedske, Austrija je igrala u vrlo sličnom sastavu kao protiv nas, a u istim je mečevima stvorila protivnicima puno više problema i prilika nego li je to bio slučaj protiv Bosne i Hercegovine. Uzmemo li još u obzir da su Austrijanci protiv Rusije igrali cijeli susret bez Alabe, onda Mehmed Baždarević sigurno može biti zadovoljan nastupom svoje reprezentacije protiv koje je Austrija napravila praktično samo jednu šansu, i to iz naše greške.

Iako smo u Beču igrali u kombinovanom sastavu, remi protiv Austrije pokazao je da će Baždarević imati pragmatičniji pristup taktici od Safeta Sušića, te da će reprezentacija sa njim na čelu igrati znatno strpljivije nego li je to bio slučaj u posljednjih pet godina. Jednostavno, Meša će igrati opreznije i u prvom redu gledati kako neutralizirati protivnika, a onda ga i dokrajčiti, što se i uklapa u moderne fudbalske trendove.

Kako Vedad Ibišević nije u dobroj klupskoj formi, a Milan Đurić još uvijek nije na nivou da može svojom kvalitetom zaslužiti da se ustali u početnih 11, za očekivati je kako će Baždarević u nastavku kvalifikacija igrati sa jednim centarforom – Edinom Džekom, a da će mu društvo u napadu praviti krilni napadači poput Lulića, Višće, Hajrovića…

trening_zenica_24mart_12_pjanic_besic

Glavna poluga uspjeha naše reprezentacije do željenog plasmana na Euro 2016 morali bi biti Muhamed Bešić i Miralem Pjanić. Bešić je u Beču svojim kretnjama stvorio najbolje dvije šanse za reprezentaciju, dok se isti nivo igre očekuje i od Pjanića već u junu protiv Izraela, na utakmici na koju će stići znatno odmorniji nego li na dosadašnje mečeve kvalifikacija. Svoju šansu u veznom redu vrebaju i Sušić, Medunjanin, Prcić, Hadžić, Cimirot…

Iako ćemo protiv Izraela najvjerovatnije igrati bez Emira Spahića, stiče se dojam da u zadnjoj liniji naše reprezentacije vlada stabilnost. Uz povratak Seada Kolašinca, Ervin Zukanović bi mogao ponovo na stopera, a uz njega Bičakčić, Šunjić, Vranješ, Cocalić.

Ne smije se zaboraviti ni činjenica da je Anel Hadžić odlično odigrao na stoperskoj poziciji u najjačim mečevima protiv Velsa i Belgije, te da je uz Emira Spahića defanzivac sa najvećom brzinom i najboljom tehnikom, kao i odličnim pasom “iz zadnje linije”. Na desnom beku Mujdža je prvi izbor kada je zdrav, a tu mogu igrati i Vršajević, Vranješ i Bičakčić. Pozivu da se okuša na tom mjestu nada se i Anel Hebibović iz Veleža.

Na golu je Begović neprikosnoven, ali kako kažu njegove rezerve, ljudski se pokušati nametnuti.

Meša će do Izraela još dodatno analizirati naše i njihove prednost i mane, ali jedno je sigurno, neće biti jurišanja na gol protivnika, nego ćemo gledati pragmatični i strpljivi pristup igri.

Uz puno poštovanje naše trenutne situacije, Zmajevi ipak svojom kvalitetom mogu do Eura 2016!

(Reprezentacija.ba)