Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sa “Zmajevima” se u mečevima protiv Kipra i Gibraltara vratio sa tri boda. Optimisti su očekivali šest, oni manje četiri, dok niko nije očekivao da ćemo iz dva relativno rutinska meča osvojiti svega tri boda, piše Avaz.ba.

Optužbe sa svih strana Odmah su kritičari krenuli s optužbama, analizama gdje se griješilo, iako su naši reprezentativci iz ova dva susreta izašli kao veći pobjednici u odnosu na Grčku (osvojili svega bod), našeg najvećeg rivala u borbi za baraž.

Baždarević je oko 19 sati stigao u Francusku, u Lion (Lyon), gdje će narednih dana nastaviti liječnički tretman leđa, s obzirom na to da je prije putovanja na ova dva meča osjetio bolove.

– Već duže vrijeme imam problema sa diskus hernijom. Doktori mi ubrizgavaju tečnost u oštećene diskove kralježnice. Osjećam se bolje – kaže Baždarević. Nakon što se telefonska veza sa Baždarevićem uspostavila, Meša je osuo paljbu po novinarima.

– Čuo sam, svašta ste pisali nakon Kipra. Neka ste… Niko nije napisao da svako može imati loš dan. Francuska remizira s Luksemburgom i ništa… Mi odigramo loše tih 45 minuta protiv Kipra i odmah optužbe – priča Baždarević bez dlake na jeziku u razgovoru za Avaz.ba.

Nismo se mogli suzdržati a da ga ne upitamo “zbog čega nije zatvorio utakmicu s dvije izmjene, nakon 2:0 u meču u kojem nismo ni pored ta dva gola briljirali”.

– Da sam kojim slučajem ubacio dva igrača i da smo izgubili, svi bi jedva čekali da me napadnu – kaže Meša. Selektore, i ovako Vas napadaju, kako novinari, tako i navijači, javnost…

– Pokažite mi jednog trenera koji je kod 2:0, u 46. minuti promijenio dva igrača. Ja sam u nogometu 40 godina, dva puta sam bio najbolji trener, i nikada nisam vidio da se neki stručnjak odluči na takav potez. Htio sam pričekati desetak minuta. Kako ćete objasniti onih 11 minuta mraka i tri primljena gola u tom periodu, protiv realno slabe reprezentacije Kipra?

– U trci smo bili dobri, tražio sam od Višće, Džeke i Ibiševića da loptu drže što više u nogama, ali je problem bio što su je olako gubili. Kiprani su to iskoristili, razletili se i postigli tri gola. Niko od igrača se nije proslavio. Čuli smo da je bilo teških riječi u svlačionici?

– Odmah da kažem da ću stati u zaštitu igrača. Svim tim zlobnicina oko reprezentacije ću samo jedno kazati – nemojte mi pljuvati po igračima… To nikada ne dam… Nisu oni zaslužili sve ove uvrede, a pratio sam šta se sve pisalo i poručivalo društvenim mrežama.

Šta ćete Vi poručiti javnosti, vjerujete li i dalje da možemo uhvatiti baraž, iako nam u nekim varijantama ni dvije pobjede neće biti dovoljne?

– Kazat ću, pustite nas da odigramo ove dvije utakmice. To što je bilo, gotovo je, idemo dalje. Prije Gibraltara sam rekao “vjerujem u baraž”… I sada tako stoji.

Velika utakmica Ispunila Vam se želja, Belgiju ćemo dočekati na Grbavici.

– Pusti sada to… Očekuje nas velika utakmica, veliki protivnik i ako svi igrači budu na nivou, možemo dobiti taj meč i nastaviti cilj i put prema Estoniji. Zar možemo ovako slabo, dobiti jednu od najboljih selekcija svijeta?

– Možemo, jer mi kada smo pravi, znamo biti najbolji. Imamo velike igrače, motivacija će biti na nivou, a onda je sve moguće… Vjerujem u nas – kaže Baždarević. Šimunović igra protiv Belgije Još jednom se vratimo Jozi Šimunoviću, pozvali ste ga, a nije igrao.

– Da pojasnim, Jozo je odličan igrač i sjajan momak. Nije igrao jer ima problema s povredom, a i Seltik (Celtic) se zaštitio. Do Belgije će biti bolji i očekujem da zauzme svoje mjesto u timu. On je igrač koji će nam u budućnosti mnogo koristiti. Vidjet ćete to – kaže Baždarević..