Bivši selektor ističe kako nam niko na tacni neće donijeti plasman u Rusiju

“Vrijeme je da BiH konačno krene naprijed, da zagrize i odlučno krene u borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Pa neće im niko na tacni donijeti plasman na najveću smotru nogometaša. Ako misle da zaslužuju tamo da se nađu, onda je sad prava prilika da to i pokažu. Ako želite u Rusiju, morate pobjeđivati”, kazao je za Avaz.ba bivši selektor “Zmajeva”, Miroslav Ćiro Blažević.

Naša reprezentacija 31. avgusta očekuje susret protiv Kipra, a 3. septembra protiv Gibraltara.

“Suvišno je i govoriti o esenciji talenta u bh. momčadi. Ali, to ne pije vode, dajte igrajte i slavite”, kazao je legendarni trener iz Zagreba.

Osvrnuo se i na turbulentni prijelazni rok u kojem su probijene sve finansijske barijere. Ovog ljeta napravljen je najskuplji transfer u historiji kada je Neymar iz Barcelone prešao u PSG za 222 miliona KM.  No, kako je rekao Blažević, nije problem kada igrači poput Neymara koštaju više od 200 miliona eura.

“Neymar, Ronaldo, Messi, oni su svjetski biseri, igrači koji će obilježiti nogometnu historiju. Problem je kada nogometaši koji su prosječni, koštaju 60 ili 70 miliona eura. Ali, ja sam samo trener, šta ja imam da pričam o tome. Time trebaju da se bave UEFA i FIFA. Ovaj prijelazni rok iznenadio je sve sportiste diljem planete, ali fenomen novca je od vremena Feničana poznat. Htjeli ili ne, treba prihvatiti istinu jer novac je pokretač svega. Arapi su od PSG odlučili napraviti najveći klub na svijetu i u tome će uspjeti, i biti egal Real Madridu i Barceloni koji su tradicionalno i neuporedivo veći od PSG-a”, kazao je “trener svih trenera”.

Prokomentirao je i slučaj ranjavanja Zdravka Mamića u Tomislavgradu. Iako nije u velikoj ljubavi s Mamićem, osudio je svako nasilje, a ovo je doživio i gotovo kao napad na njega lično, ali i, kako kaže, “sve normalne ljude”.

“I dalje sam šokiran. Ne vjerujem da živimo u takvom društvu”, kazao je Blažević.

Reprezentacija Hrvatske u subotu će igrati sa Kosovom, a tri dana gostovat će Turskoj. No, Blažević je uvjeren da Hrvatska neće imati problema.

“Ne brinite za Hrvatsku. Ona ima drugačiju poziciju od BiH u ovim kvalifikacijama. Iako je neugodan ciklus, mislim da neće biti ozbiljnijih problema da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo”, kazao je Blažević.

(Reprezentacija.ba)