Sarajevo i Željezničar igraju u subotu sa početkom u 20,00 sati

Utakmice između Fudbalskog kluba Sarajevo i Fudbalskog kluba Željezničar tradicionalno predstavljaju najposjećenije i najinteresantnije fudbalske utakmice u Bosni i Hercegovini, prenosi zvanična stranica FK Sarajevo.

Međusobni dueli Sarajeva i Željezničara u potpunosti vrate fokus javnosti na najvažniju sporednu stvar na svijetu, a rezultati utakmica, potezi igrača i pojedinci, koji su riješili pitanje pobjednika predstavljaju teme razgovora, koje se prepričavaju generacijama i godinama.

S ciljem održavanja bogate tradicije ovog velikog sportskog događaja, potpisan je memorandum o razumijevanju između Fudbalskog kluba Sarajevo, Fudbalskog kluba Željezničar, te organizatora premijerligaškog takmičenja, Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH o broju ulaznica za gostujuće navijače u jesenjem dijelu sezone 2017/18. Na taj način, klubovi zajedno sa krovnom kućom bh. fudbala, pokazali su spremnost na dogovor, te želju da se nesuglasnice iz prethodne sezone otklone i omoguće navijačima odgovarajuće uslove za praćenje ovog fudbalskog spektakla.

“Želja nam je da stvorimo što bolje uslove navijačima za praćenje utakmica. Derbi ima bogatu tradiciju i samo zajedničkim aktivnostima možemo vratiti stari čar derbija. Vjerujemo da će u subotu proteći sve u najboljem redu, te da ćemo nakon utakmice, gdje se nadamo ispunjenim tribinama, pričati samo o kvalitetnom fudbalu. Drago nam je što smo pronašli zajednički jezik, te će navijači oba kluba imati odgovarajući broj ulaznica na utakmicama na Koševu i na Grbavici.”, rekla je Sabrina Buljubašić, generalna direktorica FK Sarajevo.

“Drago nam je da smo postigli dogovor na obostrano zadovoljstvo. Bitno je da se Vječitom derbiju vrati prijašnji “sjaj” i zbog toga smo ozbiljno pristupili rješavanju svih problema. Želimo da navijači oba kluba uživaju u utakmicama na Koševu i Grbavici.”, kazao je Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar

Kantonalni minister Kulture i Sporta, gosp. Mirvad Kurić se također osvrnuo na predstojeći derbi, koji je pored Sarajevo Film Festivala, jedan od najposjećenijih događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u ovoj godini. Ministarstvo Kulture i Sporta KS je partner kako Sarajevo tako i Željezničaru.

“Ministarstvo kulture i sporta podržava nastojanja i napore oba kluba za što kvalitetnije održavanje sarajevskog derbija koji je zasigurno jedan od najznačajnijih naših događaja. Drago mi je da je postignut dogovor i vjerujem da će u subotu sve proteći u najboljem redu.”, poručio je ovim povodom ministar Kurić.

Ispred Nogometnog/ Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine, generalni sekretar, Jasmin Baković, prenio je kolika je zapravo važnost gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara za bh. fudbal.

“Derbi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar imaju poseban značaj i vrijednost za bh.fudbal. Tradicija i reputacija dvije fudbalske institucije, generacije istinskih legendi, bezbroj nezaboravnih mečeva na Koševu i Grbavici – predstavljaju i obavezu i inspiraciju da se sačuva duh i snaga sarajevskog derbija. Zbog toga, sve navijače, bez obzira na klupsku pripadnost, može da raduje memorandum o razumijevanju koji u dobrosusjedskom maniru definiše odnose ovih klubova u pogledu odigravanja predstojećih utakmica. Ostaje samo da na svim narednim mečevima Sarajeva i Željezničara poželimo viteško nadmetanje ekipa na terenu i navijača na tribinama.”, izjavio je Baković.

Predstojeći derbi između FK Sarajevo i FK Željezničar igrat će se u subotu, 19. augusta, sa početkom u 20 sati. Organizator utakmice, Fudbalski klub Sarajevo apeluje na navijače oba kluba da blagovremeno kupe svoje ulaznice, te da se upute na vrijeme ka stadionu Koševo. Želja svih učesnika u predstojećem derbiju jeste da susret protekne u fer i sportskoj atmosferi kako na terenu, tako i na tribinama.

(Reprezentacija.ba)