Za tačno četiri sedmice fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo će istrčati na teren, u nadi da će u gostujućim utakmicama protiv Kipra i Gibraltara osvojiti šest bodova i ostati u utrci s Grcima za drugu poziciju u grupi koja vodi u baraž za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, piše Dnevni Avaz.

Remi protiv Grčke, začinjen neredima po isteku 90. minute, ostavio nas je korak iza glavnog konkurenta za baraž. No, mada je javnost pomalo počela gubiti nadu u neki dramatičan preokret na kraju ciklusa, selektor našeg državnog tima Mehmed Baždarević nije.  Kao nepopravljivi optimista koji i u najcrnjem nalazi nešto dobro, Meša je mišljenja da naša reprezentacija i dalje ima sasvim pristojne šanse da se u finišu ciklusa dočepa drugog mjesta u grupi, mada će za to, vjerovatno, morati savladati prejaku Belgiju.

Ista situacija 

– Mislim da smo u istoj poziciji u kojoj smo bili i prije susreta s Grcima, no, ostalo nam je mnogo prostora za žaljenje. Bili smo bolji u te dvije utakmice s njima, ali se desilo mnogo stvari koje su nas spriječile da iz ta dva duela izađemo kao ukupni pobjednici. No, i dalje tvrdim da se situacija po nas nije mnogo promijenila. Sada treba dobiti Kipar, što neće biti nimalo lako, pa onda slaviti u gostima kod Gibraltara, što će biti mnogo lakše. Onda ćemo razmišljati o preostalim utakmicama, ali mislim da imamo realne šanse da se dočepamo baraža – kaže Baždarević za Dnevni Avaz.

Meši ljeto nije ponudilo previše odmora, jer je putovao s utakmice na utakmicu i iz države u državu, u nadi da će skupiti što više informacija o našim igračima.

– Pauze nemam, jer sam sebi nametnem tempo u kojem je ne može ni biti. Gledao sam dosta prijateljskih utakmica, pratio Konjaspor, Majnc, išao u Belgiju… Svaka utakmica, pa i prijateljska, može ponuditi neku informaciju od značaja – priča Baždarević.

Uoči Kipra i Gibraltara, Meša nema mnogo izbora sa spiskom. Kadar je onakav kakav jeste, a ako izuzmemo novajliju iz Seltika Jozu Šimunovića, nema zvati nikoga ko bi mogao osvježiti ekipu i dati joj dodatnog kvaliteta.

– Šimunovića ću, naravno, zvati, no, koga drugog da pozivam? Nažalost, nemamo mnogo izbora već se oslanjati na one na koje se uvijek oslanjamo. Valjalo bi nam malo osvježenja, ali tih igrača nema. Zapravo, možda i ima, ali nemaju papire. Sjetimo se samo primjera Danijela Miličevića. Kada je bio u najboljoj formi i kada bi nam bio veliko pojačanje, nije imao pravo nastupa za BiH. Dok mi pronađemo fudbalera i izborimo se da nastupa za nas, već bude kasno – priča Baždarević.

Znajući naš mentalitet i karakter, s pravom možemo postaviti pitanje koliko će događaji iz utakmice s Grcima ostaviti traga na našim fudbalerima?

Volim i Koševo

– Prošlo je dosta vremena. Prema nekom mom mišljenju, bilo bi logično da fudbaleri dobiju još veću želju da dobrom igrom i rezultatima Grčku ostavimo u prošlosti i da učinimo sve da se iskupimo. I pred sobom i pred ljudima. A s druge strane, ako iz te utakmice nismo izvukli pouke, onda ne trebamo razmišljati ni o čemu. Sada je vrijeme da pokažemo da smo profesionalci – tvrdi Meša.

U posljednje vrijeme je aktuelna i tema gdje će igrati reprezentacija BiH protiv Belgije. Prema svoj prilici, to će biti Grbavica.

– Stalno me pitaju gdje bih ja volio da se igra. Kako ćete to pitati osobu koja je 17 godina provela na Grbavici? Volim ja i Koševo, ali o tome koliko volim Grbavicu ne moram ni pričati. No, kao selektor naše reprezentacije reći ću da mi je najvažnije kakav će se ambijent stvoriti i kakvi će biti uvjeti za igru. Grbavica ili Koševo, svejedno je, samo neka navijači svih naših klubova dođu i pruže nam podršku u toj, nadam se, odlučujućoj utakmici – kaže Baždarević.  

Spahić želi nastaviti igrati 

Šta je s Emirom Spahićem? Otkako je otišao iz Hamburga, od njega ni traga ni glasa.

– U kontaktu smo. Bilo je nekoliko klubova koji su me zvali za njega, a znam i da se on trudi da pronađe neki pristojan angažman, no, to nije lako. Prema onome što sam čuo od njega, on ima želju da nastavi igrati – priča Baždarević.  

Iskorak i obaveza za Bajića

Riad Bajić potpisao je za Udineze. Pitali smo Baždarevića je li to za njega dobra sredina za napredak?

– Udineze nije ono što je nekada bio, ali svakako je to veliki iskorak za Riada. To mu je prilika da usvoji drugi način igre i obogati se novim shvatanjima. Veliko je to priznanje i za njega i za naš fudbal, ali je ujedno i velika obaveza, jer će se od njega očekivati mnogo. Liga je dobra i na njemu je da se bori – kaže Baždarević.  

Stephane Gilli i Mehmed Baždarević

Žili će tražiti posao u Francuskoj

Pripreme za predstojeće utakmice Baždarević će morati odraditi bez svog višegodišnjeg asistenta Stefana Žilija (Stephane Gilli), koji je suspendiran nakon prošle utakmice s Grčkom.

– U Francuskoj je, radi s djecom. Daje časove fudbala i radi na fizičkoj spremi. Mislim da mu je sljedeći korak da pokuša naći posao. U Francuskoj za njega ima zainteresiranih, no, žao mi je što neće biti s nama – kaže Baždarević.  

Ko to na svijetu vrijedi 222 miliona eura?

Top tema ovih dana je Nejmarov (Neymar) transfer iz Barcelone u Pari Sen Žermen za nevjerovatna 222 miliona eura. Šta kaže Meša?

– Ja sam za to da igrači zarađuju, da se dobro prodaju… Bojim se da ovakve stvari ne unište istinsku draž fudbala. Pa ko to na svijetu vrijedi 222 miliona eura? Niko. Ako se ljudi time zadovoljavaju i ako će uživati u tome, hajde, dobro, ali čini se da ovakvi astronomski transferi prelaze sve norme. Postaje pomalo cirkusantski. – zaključio je razgovor za Dnevni Avaz Mehmed Baždarević.

(Reprezentacija.ba)