Juniorska košarkaška reprezentacija BiH od 29. jula do 6. augusta na EP-u

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine (U18) od 29. jula do 6. augusta u Bratislavi učestvovat će na Evropskom prvenstvu A-divizije, javlja Fena.

Nakon jednomjesečnih priprema selektor Boris Džidić ističe da bh. tim spremno dočekuje nastup na Eurobasketu, “i ukoliko dobro otvori takmičenje naša motivacija može postati jako velika i svim reprezentacijama možemo biti neugodan protivnik”.

“Pripreme su bile specifične zbog zdravstenih i drugih tehničkih problema. Tek pred kraj priprema zatvorili smo ciklus kada su nam se priključili Čampara i Janković . To se odmah osjetilo i na prijeteljskim utakmicama protiv jake selekcije Španije. Imamo još dva treninga do prvenstva. Nadam se da ćemo ostati zdravi, jer svaki igrač nam je bitan u ovom trenutku”, kazao je Džidić.

Govoreći o očekivanjima selektor naglašava da je naš minimum ostanak u A-diviziji.

“Želimo da nastavimo kontinuitet za naredne generacije, to je najmanje što možemo napraviti. Smatram da će prvenstvo biti dosta izjednačeno, jedna lopta može da odluči o borbi za medalju ili borbi za 10. ili 12. mjesto”, istakao je.

Bh. junoiri na EP-u će igrati u D-grupi s Francuskom, Latvijom i domaćinom Slovačkom.

“Francuska je jedan od favorita prvenstva, u svojim redovima imaju devet igrača koji nastupaju za juniorskog klupskog prvaka Evrope. Nadam se da ćemo s ostale dvije reprezentacije moći ući u borbu. Nećemo imati nijednu laganu utakmicu. Sistem takmičenja je takav da sve četiri ekipe idu u osminu finala, a četvrta i peta utakmica bit će najvažnije za dalje takmičenje. Naša grupa se križa s grupom u kojoj su Litvanija, Grčka, Slovenija i Finska. Nadam se da možamo biti “nagazna mina” prvenstva”, izjavio je Džidić.

U prvom susretu juniori BiH 29. jula sastaju se s Francuskom (15.45 sati), u 2. kolu igraju protiv Slovačke (30. jula, 18.00), a susret s Latvijom na programu je 1. augusta u 13.30 sati.

(Reprezentacija.ba)