Nakon pet odigranih kola u kvalifikacijama za nastup na Europskom prvenstvu naredne godine naša nogometna selekcija se nalazi na predzadnjem, petom mjestu u grupi sa pet osvojenih bodova.

Pred izabranicima selektora Mehmeda Baždarevića je preostalo još  pet utakmica u kojima naši Zmajevi moraju pobjediti kako bi bili u utrci za prva dva mjesta u grupi.

Prema posljednjem izdanju UEFA-ine lsite najboljih selekcija u Europi naša reprezentacija se nalazi na 20. mjestu, a u završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine bili smo čak među prvih 10.

Treći iz grupe u baraž

Ukoliko bi naš tim kvalifikacije za odlazak na EP završio na trećoj poziciji igrao bi dodatne baraž susrete u borbi za plasman na prvenstvo.

Prema trenutnom poretku, aktuelnih trećeplasiranih selekcija u grupama pomenutih kvalifikacija naš nacionalni tim ne bi imao ulogu nositelja u baražu.

U baražu protiv Holandije, Švicarske, Rusije…?

Tako bi prema sadašnjoj situaciji našoj reprezentaciji u baražu protivnici mogli biti Holandija (4), Švicarska (14), Ukrajina (15) i Rusija (18).

Pored selekcije BiH u ulozi nenositelja bi bile reprezentacije Mađarske (22), Norveške (26) i Albanije (33).

Nadamo se da će naši reprezentativci napraviti seriju pobjeda i otići na Europsko prvenstvo u Francuskoj i bez baraž utakmica.

(Reprezentacija.ba)