Borac u finalu bolji od Željezničara

Finalni meč Pionirskog prvenstva Bosne i Hercegovine između Željezničara i Borca odigran je jučer u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, a banjalučki tim je pobijedio sa 0:2.

Prvi su zaprijetili igrači Željezničara u 8’ kada je Duraković pokušao sa distance, ali je Vuković bio dobro postavljen i uhvatio je loptu. Isti igrač je slično pokušao i u 15’, a lopta je ovaj put otišla u gol-aut.

Uzvratio je Borac u 16’, ali se u kaznenom prostoru Željezničara nisu najbolje snašli Javorac i Grubor, te su defanzivci u plavim dresovima otklonili opasnost.

Dobru priliku za Borac imao je Grubor u 25’, ali je njegov šut sa ivice šesnaesterca golman Milićević izbacio u korner.

Šošić je 33’ imao priliku za Željezničar, no Vuković je odbranio njegov šut. U posljednjoj minuti prvog dijela igre glavom iz povoljne pozicije je pokušao napadač Borca Grubor, ali ni on nije bio uspješan i na odmor se otišlo bez golova.

Drugo poluvrijeme počelo je golom Borca. Javorac je u 38’ dobio loptu na lijevoj strani, krenuo sam ka protivničkom golu i pogodio suprotni ugao za prednost svog tima.

Dvije minute poslije Banjalučani su imali još jednu odličnu priliku. Kujundžić je prošao po lijevoj strani, centrirao na peterac gdje se našao Grubor koji šalje loptu pored gola.

Lijevi bek Željezičara Husić je u 47’ pokušao da iznenadi golmana Borca udarcem sa preko 25 metara, ali je lopta otišla pored gola.

U 53’ Borac je udvostručio prednost. Kujundžić je još jednom odlično prošao po lijevoj strani i ubacio u kazneni prostor Željezničara gdje je najviši u skoku Božičković koji pogađa za 0:2.

Željezničar je u 56’ imao novu dobru priliku. Nakon jednog prekida najviši u skoku je bio Alilović, ali je golman Borca sjajno intervenisao i izbacio loptu u polje.

Odlično je sa oko 30 metara šutirao i defanzivac sarajevske ekipe Drina u 66’, ali je pogodio prečku. To je bila i posljednja prilika na utakmici.

Nakon susreta trener Borca Dragan Benić je izjavio: „Ovo je veliki uspjeh za ovu generaciju igrača i sretni smo zbog uspjeha. Prošle godine smo igrali u finalu ali izgleda da nismo bili spremni za titulu. Sada jesmo i čestitam igračima. Pohvale zaslužuju i igrači Željezničara na odličnoj igri i mislim da je finalni susret opravdao očekivanja.“

Pehare i medalje finalistima su uručili generalni sekretar NS/FS BiH Jasmin Baković i izvršni direktor sektora za sport Elmir Pilav.

Željezničar-Borac 0:2 (0:0)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Sabrija Topalović (Zenica).

Pomoćnici: Mirza Demir (Kakanj), Emir Delić (Zenica).

Delegat: Igor Portner (Sarajevo).

Golovi: 0:1 Javorac (38’), 0:2 Božičković (53’).

Žuti kartoni: Pavlek, Duraković, Šošić (Željezničar), Grubor, Božić, Vuković (Borac).

Željezničar: Nikola Milićević, Matej Pavlek, Amar Drina, Sanjin Gušo, Faruk Duraković, Madžid Šošić, Ađlan Karalić (52. Mithat Novalić), Adnan Alilović, Aldin Višnjić (36. Faris Prcić), Salih Husić (55. Ejub Semić), Amar Musić. Trener: Mirnes Bešić.

Borac: Đorđe Vuković, Mihajlo Živković, Luka Bobić, Branko Božić (65. Žarko Lugonja), Branko Orašanin, Marko Kujundžić, Dejan Javorac (70. David Čavić), Stefan Stojičić (70+1. Ivan Smiljić), Stefan Ćetojević, Đorđe Grubor (70+1. Matija Đukić), Milan Božičković (68. Saša Grbić). Trener: Dragan Benić.

(Reprezentacija.ba)