Iako je u svim svojim nastupima bio jedan od najboljih pojedinaca Želje, Samir Bekrić napušta Grbavicu. I to zbog sukoba sa trenerom Slavkom Petrovićem kojeg Bekrić optužuje da je neznalica i da je Željezničar direktno zbog njega izgubio titulu.

Bekrić u ekskluzivnom razgovoru za Dnevni Avaz ne krije ogorčenje zbog načina na koji je primoran napustiti klub, nakon svih godina u kojima je bio vezan za klub iz Zvorničke. Označio je i glavnog krivca za takav rasplet – trenera Slavka Petrovića.

– Treniralo me mnogo trenera i nikada nisam imao problema ni sa jednim, uvijek sam imao korektan i profesionalan odnos. Više ne mogu da šutim i da doživljavam poniženja od čovjeka koji je loš trener i bez karaktera. Želim da zaštitim sebe i svoj klub od takvih trenera, jer mi smo tu danas, za dvije ili deset godina, a on sigurno neće biti, jer to je čovjek koji je zalutao na Grbavicu, i koji je svojim neznanjem prokockao titulu, Petrović je glavni krivac što titula nije stigla u Dolinu ćupova – rekao je Bekrić i nastavio.

– Kako je moguće da igrač napusti trening, a trener mu nakon toga ništa ne kaže. Kako je moguće da igrač igra utakmicu bez treninga, a svima nam je mazao oči njemačkom disciplinom. On je očigledno bio u nekoj drugoj Njemačkoj, jer Njemačka za koju mi znamo ne dozvoljava ovakava ponašanja. Kakav je trener koji dozvoli da igrači na treningu imaju konflikt i vode raspravu deset minuta, a on ne reaguje. Kako je moguće da igrači sa 3 do 5 treninga imaju prednost nad onima koji imaju 150 treninga, ova njegova njemačka disciplina je čudo.

Slavko Petrović – igra i rezultati daleko ispod kvalitete ekipe i uslova rada

Utakmica u Mostaru je Željezničar priključila u borbu za titulu, a Bekrić sada otkriva ko ima najveću zaslugu za visoku pobjedu nad Zrinjskim od 4:0.

– Nakon utakmice u Mostaru, sklonio me iz početne postave, a svi znaju kako sam istu odigrao. Nama je ovaj “veliki trener” pred utakmicu rekao da se povučemo na 30 metara, a svi koji se bar malo razumiju u fudbal znaju da ukoliko se protiv Zrinjskog povučete da ste izgubili utakmicu. Međutim, mi igrači smo se dogovorili da napadnemo Zrinjski od prve minute, a ova odluka je rezultirala visokom pobjedom. Nakon iste, trener se hvalio, i naravno pohvalio je sve osim igrača koji su mu donijeli pobjedu – rekao je popularni Tuce i osvrnuo se na Petrovićev rad na pripremama.

– Na pripremama mi je dao mizernu minutažu, i tada mi je bilo jasno da me ne simpatiše, ali to mi nikada nije smio otvoreno reći. Trpio sam poniženja, ali više ne mogu i ne želim. Sve sam izdržao, zbog ekipe, jer sam želio da dođem do četvrte titule sa svojim Željom… Da, neznalico, do četvrte titule! Kada je gorjelo, ovaj inače veliki trener se obraćao Bekriću sa riječima ‘Hajde molim te’, iako do tada nisam igrao u prethodnih deset utakmica. Sam je priznao da je prema meni učinjena nepravda. Pripreme koje smo uradili su bile smiješne, trčali smo po neadekvatnim mjestima, gdje se povrijedilo mnogo igrača, a to se sve vidjelo na utakmicama, gdje nismo imali svježinu, agresivnost, jer nas je umrtvio. On je uspio uništiti sve igrače, i početnu postavu koja je igrala svako treći dan, ali i rezervne igrače kojima nije davao šansu.

Bekrić je za kraj otkrio da ovom izjavom želi zaštititi saigrače, i da mu je krivo što se o ovome već dugo zna, ali se šuti.

– Želim da zaštitim sebe, klub, svoje saigrače od neznalica kakav je Petrović. Imam ime i prezime, koje sam stekao napornim radom, trudom i neću dozvoliti da me neko poput njega ponižava. Svi ovo sve znaju, ali niko ne smije sa ovim problemom izaći u javnost, a da smo izašli ranije siguran sam da bi osvojili titulu – kazao je na kraju razgovora za Dnevni Avaz vidno Samir Bekrić.

(Reprezentacija.ba)