BiH i Španija igraju susret petog kola kvalifikacija za EP

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Sarajevu igra protiv selekcije Španije, a u subotu protiv Austrije u Beču igra posljednja dva kvalifikaciona susreta za Europsko prvenstvo 2018. godine i Hrvatskoj, javlja Fena.

Najbolji bh. rukometaši, nakon osam dana priprema, spremno dočekuju meč protiv favoriziranih Španaca, koji dolaze sa izmjenjenim sastavom, obzirom da su kao prvoplasirana ekipa već osigurali nastup na EP-u, ostvarivši maksimalan učinak u kvalifikacijama.

Današnji susreti mogili bi odlučiti o drugom učesniku EP-a iz Treće kvalifikacione grupe. Ukoliko izabranici selektora Bilala Šumana pobijede ili igraju nerješeno, uz poraz Austrijanaca na gostovanju u Finskoj, bh. tim bez obzira na ishode zadnjeg kola mogao već danas izboriti prvo i istorijsko učešće na EP-u.

Uoči odlučujućih susreta bh. tima Šuman je kazao “da naš tim ne ovisi od drugih rezultata u grupi i da je sve u našim rukama”.

”Naš fokus i utakmica broj jedan je susret protiv selekcije Španije, a poslije toga vidjećemo kako će se sve odvijati. Za nas bi taj susret mogao biti odlučujući. Želimo da u Skenderiji uz veliku podršku publike pobijedimo Špance” kazao je Šuman.

O selekciji Španije, kaže, nepotrebno je trošiti riječi.

”Španci imaju ulogu favorita. Radi se o ekipi koja je osvajala medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima, ali imamo veliku motivaciju, želju i volju, od igrača do stručnog štaba, da pobijedimo Špance i da se prvi put plasiramo na evropsko prvenstvo. Znamo da Španija dolazi s izmijenjenim sastavom, ali oni i imaju toliko vrsnih igrača, tako da njihov kvalitet uopšte nije upitan. Mi ćemo uraditi sve da pobijedimo i dobrom igrom pokažemo da zaslužujemo nastup na EP-u” poručio je Šuman.

Susret BiH – Španija igra se večeras od 18.00 sati u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija, a direktan prenos možete pogledati na Face TV.

U Trećoj kvalifikacionoj grupi nakon četiri odigrana kola vodeća Španija ima maksimalnih osam bodova, druga je BiH sa četiri, dok Austrija i Finska imaju po dva boda.

Tabela Treće grupe:
1. Španija 4 4 0 0 131:85 8
2. BiH 4 2 0 2 109:103 4
3. Austrija 4 1 0 3 103:118 2
4. Finska 4 1 0 3 102:129 2


(Reprezentacija.ba)