Mehmed Baždarević pobjedom protiv Andore imao je uspješan debi na kormilu naše reprezentacije. Meša je napravio prvi korak koji je značajno povratio samopouzdanje njegovih igrača, a već sutra će Zmajevi imati novu priliku za dokazivanje, na prijateljskom meču protiv Austrije u Beču.

Baždarevićev prethodnik Safet Sušić koristio je prijateljske utakmice kako bi probao novajlije u reprezentaciji, ali su uvođenje rezervnih igrača i proba rezervnih taktičkih zamisli znali često dovesti do poraza u prijateljskim mečevima, pa su  utakmice protiv npr. Švedske, SAD-a i Egipta koje su Zmajevi gubili nanosile veliko narušavanje atmosfere oko reprezentacije, što se prenosilo i na same igrače.

Prvi cilj – ne izgubiti

I Meša zna kao i Pape da na prijateljskim utakmicama mora na djelu pogledati nove ili rezervne igrače, ali zna da će prijateljskim utakmicama morati pristupiti i puno pragmatičnije i lukavije od njegovog prethodnika, te kao jedan od ciljeva u ovakvim utakmicama kakva je sutra protiv Austrije postaviti to da se ne izgubi meč. Ukoliko se pobijedi, tim i bolje, ali šteta od poraza daleko je veća, nego li korist od probe određenih debitanata, koji vjerovatno u budućnosti i neće igrati važnu ulogu za reprezentaciju.  Ne zaboravimo nakon poraza od SAD-a izgubili smo u kvalifikacijama od Slovačke, a nakon poraza od Egipta nastao je pravi vulkan afera i špekulacija vezanih za naš tim koje su nanijele ogromnu štetu Savezu i reprezentaciji.

Svi žele u prvi tim – posebna pažnja na Štilića

Baždarević će  sutra sigurno dati priliku većini pozvanih igrača. Begović je broj jedan, ali i rezervni golmani trebaju biti uigrani sa ekipom, “zlu ne trebalo”. U odbrani za drugo mjesto stopera ravnopravno se bore Vranješ, Cocalić, Bičačkić i Šunjić. Na desnom beku svoju šansu čeka i Vršajević. U sredini žele da igraju i Medunjanin, Sušić, Cimirot, Prcić a sa posebnom pažnjom će se motriti na Štilića, koji je trenutno jedini klasični playmaker u našem sastavu. Štilićev nastup još je zanimljiviji nakon što smo u Andori ponovo vidjeli da Zmajevima nakon odlaska Misimovića nedostaje igrač završnog pasa u sredini terena koji će “povezati stvari”.

Nedisciplina na terenu će nas skupo koštati

Meša će sa igračima sigurno raditi i na pitanju discipline. Ponašanje Pjanića, Bešića i Ibiševića bilo je apsolutno neprihvatljivo na susretu protiv Andore, pa je novi selektor urlao na svoje igrače sa klupe kako bi ih smirio, te kako bi izbjegli zbog gluposti dobiti žuti karton. Takve situacije mogu nas puno koštati, jer ćemo se svi sjetiti utakmice protiv Velsa u kojoj je Džeko ni kriv ni dužan zbog agresivnog nastupa Pjanića dobio žuti karton zbog kojeg će, ukoliko dobije još jedan, morati propustiti neki meč kvalifikacija.

Zlatno iskustvo do meča sa Izraelom

Andoru smo pobijedili i to je najvažnije, ali izuzetno je važno što će Andora i Austrija novom selektoru i pomoćnicima poslužiti da uživo pogledaju svoje igrače i vide kako međusobno funkcioniraju na terenu i van njega. To iskustvo zlata je vrijedno i poslužiće kao odlična osnova za što bolju pripremu utakmice protiv Izraela koja je na rasporedu u junu.

Naši igrači možda i nisu u najboljoj formi, ali sigurno da kvaliteta za odlazak na Euro 2016 ima!

(Reprezentacija.ba)