Begović za Reprezentacija.ba nakon osvajanja Premiershipa

Golman reprezentacije BiH Asmir Begović (29) sa momčadi Chelseaja postao je prvakom Engleske.

U prvom obraćanju javnosti nakon podizanja pehara za Reprezentacija.ba govori kakav je osjećaj biti šampion Premiershipa, zašto je došao u Chelsea, šta misli o budućnosti, ali i o utkamici BiH – Grčka.

Osjećaj je stvarno odličan. Imali smo uspona i padova, pogotovo ako računamo i prošlu sezonu, ali stvarno smo naporno radili i mislim da je titula rezultat toga. Moram priznati da je bilo zaista lijepo i kod West Broma i u posljednjem kolu protiv Sunderlanda, a vjerujem da će tako biti i nakon Wembleya i finala FA Kupa. – govori Asmir Begović za Reprezentacija.ba portal.

Iako nisi previše branio, čini se kako je dolazak u Chelsea ipak bio pravi potez?

Da, dolazak u Chelsea je bio dobar potez. Dugo sam bio u Stokeu, došlo je do zasićenja. Bilo je nekoliko ponuda, ali kada vas nazove Jose Mourinho, odnosno prvak Engleske, onda je jasno da znate šta treba uraditi. Nema to veze s novcem, bilo je i finansijskih boljih ponuda od Chelsea, ali meni je trebao izazov i želio sam pokazati ambiciju. Neke stvari nisu išle onako kako smo se svi nadali, prošla sezona je bila jako čudna, mjenjali smo trenere…. Ali sve u svemu, ne mislim da sam pogriješio.

Sa menadžerom i trenerom Antonio Conteom

Šta gledaš kao najkorisnije što si doživio, vidio i naučio u Chelseaju?

Teško mi je o tome govoriti iz ove perspektive, vjerovatno će to biti jasnije nakon određenog vremena. Ali svakako da je rad u ovako velikom klubu samo napredak, stalno ste na terenu s najboljim trenerima, najboljim igračima, učite se nositi s pritiskom, zahtjevi su mnogo veći.

Da li je vrijeme da se otvoreno priča o tvom narednom transferu?

Ja sam od onih koji vjeruju da se treba fokusirati na svaki naredni dan i svaku narednu utakmicu. Pred nama je jako važna utakmica, finale FA kupa, prilika da osvojimo drugi trofej ove sezone, dvostruku krunu i sada je to najvažnije.

Begović sa suprugom Nicolle i kćerkicama Talyor i Blair Rose

Pred nama je utakmica protiv Grčke?

Nema se tu šta mnogo pričati, moramo pokazati šta mislimo na terenu. Lično mislim da moramo biti puni samopouzdanja i istrčati na teren s željom da pokažemo da smo mi domaćini, da smo bolji i da smo mi ti koji odlučuju kako će se utakmica razvijati. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne mislim da je Grčka lagan protivnik, daleko od toga, mi moramo analizirati i njih i svoje greške iz Pireja, ali mislim da ako želimo na Svjetsko prvenstvo onda je ovo prilika da to i pokažemo.

Ti si prvak Engleske, Pjanić prvak Italije. Koliko to znači za promociju Bosne i Hercegovine i našeg fudbala?

Znači stvarno puno. Mislim da je najvažnije da takvi rezultati otvaraju vrata našim igračima u inostranstvu, da pokazujemo da bh. fudbal vrijedi i da naši igrači vrijede. Nadam se da ćemo taj pobjednički mentalitet klubova prenijeti i na reprezentaciju.

Asmir Begović zamijenik je kapitena u reprezentaciji BiH

Imaš li nekoliko dana odmora prije reprezentacije i kako ih planiraš provesti?

Nažalost, premalo je vremena za neke velike planove. Imamo finale kupa, onda smo i dalje nekoliko dana u klubu, a odmah potom slijedi okupljanje reprezentacije. Najvažnije je da odigramo dobro i pobjedimo, biće vremena za odmaranje.

Finale FA Kupa Chelsea igra protiv Arsenala u subotu 27. maja na Wembleyu.

(Reprezentacija.ba)