Generalni sekretar KS BiH se obratio državi za pomoć i spas košarke

Vanredna sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH održana je danas u Sarajevu a nakon nje je generalni sekretar KSBiH Dubravko Barbarić novinarima rekao da je bh. košarka pred kolapsom, javlja Fena.

Obratio se državi za pomoć i spas košarke u BiH.

“Ovo radim volonterski već duže od godinu dana. Košarka u BiH se nalazi pred kolapsom i to je činjenica”, rekao je Barbarić.

Dodao je da je SIPA ušla u KSBiH koji, kako je kazao, u ranijem periodu nije djelovao u skladu sa zakonom.

“U KSBiH je ušla SIPA i utvrdit će se kasnije s punim razlogom. KSBiH nije djelovao u skladu sa zakonom i to je nešto što smo naslijedili iz prošlosti. Ništa što se radilo u prošlosti nije bilo u skladu sa zakonom. Ne bih se previše osvrtao na to. Tužilaštvo BiH će odrediti ko je odgovoran za ovo stanje u kojem se nalazimo. Porezne uprave su došle do poražavajućih brojki za nas o neplaćenim porezima. Što se tiče PDV-a, KSBiH je dužan 650.000 KM”, rekao je.

Istakao je da je utvrđeno da je KSBiH porezni obveznik o tom pitanju.

“Federalna porezna uprava je utvrdila da je KSBiH u ovom trenutku dužan 465.000 KM od čega je 132.000 KM samo kamata. Time se Savez našao u nezavidnoj poziciji. Struktura duga je jasna i ovo moje znanje o toj situaciji, naš status ne čini ništa bolju”, jasan je Barbarić.

Pojašnjava da je dug Saveza po osnovu poreza oko 1.200.000 KM.

“A kada kažem da mi imamo godišnji priliv od 1,7 miliona KM i dug od 2,4 miliona KM, mogu otvoreno reći da je KSBiH pred stečajem i kolapsom. U ovom procesu, KSBiH može zatražiti reprogram dugovanja i s obzirom na prihode, jasno je da mi te reprograme već u prvom mjesecu ne bismo mogli ispuniti. Mogli bismo doći u situaciju da otkažemo nastupe naših mladih selekcija na evropskim prvenstvima”, rekao je.

Objasnio je da se obraćao nadležnim institucijama za pomoć, ali do toga nije došlo.

“Obraćali smo se ljudima, neki su obećali pomoć. Želimo da država bude konstruktivna. Ovo je najbolji mogući apel da kažemo sljedeće. Želimo da se država uključi s nečim što je državno. Pozivamo ministara Adila Osmanovića da okupi tim koji on želi i da sazove Komitet, da sazove sve ljude koje smatra relevantnim u bh. košarci. Možda da ne pozove nas, ako smatra da smo mi ti koji ne možemo pomoći i da napravimo jedan tim koji će nam omogućiti napredak košarke u BiH. Ukoliko u sljedećih sedam dana KSBiH ne dobije pozitivan odgovor od državnih institucija, to bi značilo gašenje košarke u BiH”, zaključio je Barbarić.

(Reprezentacija.ba)