U17 reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je pobjedom protiv Srbije završila učešće na Europskom prvenstvu.

Iako se možda moglo i bolje i više, samo učešće U17 BIH na Euru od velike je važnosti za rejting bh. fudbala u svijetu.

Za neupućene – fudbaleri iz Bosne i Hercegovine u Europskoj Uniji imaju isti status poput npr. afričkih ili azijskih fudablera zbog kvote o maksimalnom broju igrača koji nisu iz Europske unije a koju klubovi u Europi moraju poštovati.

Bh. treneri nemaju taj formalni problem, ali u praksi im na azijskim, afričkim i europskim tržištima poslove često kradu puno slabiji treneri iz npr. Španije ili Portugala koji samo na osnovu rejtinga Španije i Portugala osim posla dobivaju i destorostruko veće plate nego što bi dobili naši treneri.

Nastupi i naravno dobri rezultati Bosne i Hercegovine na velikim takmičenjima uveliko bi promijenili takvu situaciju.

Objektivno, puno je lakše izboriti učešća mladih selekcija na velikim takmičenjima nego li je to slučaj u seniorskoj konkurenciji i upravo zato Fudbalski savez Bosne i Hercegovine mora učiniti dodatni angažman sa ciljem povećanja uspjeha mladih selekcija.

Krovna kuća bh. fudbala treba ojačati i osnažiti stručne štabove naših mladih selekcija, te tako selektorima pomoći da imaju što jaču logistiku u pripremi utakmica. Također, Savez bi trebao omogućiti povlastice klubovima koji afirmišu mlade igrače kroz ulaganja u infrastrukturu ili jednostavno davanje šanse mladim igračima.

Ujedno selektori mladih selekcija BiH moraju još više sarađivati sa klubovima u BiH, te od njih tražiti profiliranje određenog stila igre i tipova igrača za svoje selekcije.

Dva uzastopna učešća U17 BiH na Euru su veliki uspjeh, ali sada je vrijeme za korak dalje.

(Reprezentacija.ba)