Danas su u Sarajevu kadetski reprezentativci BiH održali prvi trening u sklopu priprema za elitne kvalifikacije koje ova selekcija igra 24. do 29. marta u Glazgovu za koji putuju u subotu 22. marta.

Selektor Sakib Malkočević pozvao je na ovo okupljanje 22 igrača, od kojih će 18 putovati u Škotsku, gdje će prolaz na Europsko prvenstvo naši kadeti tražiti u mečevima protiv Škotske, Rumunije i Belgije.

Naši kadeti predvođeni selektorom Malkočevićem do elitnih kvalifikacija došli su osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacionom turniru u Sarajevu gdje su se u skupini takmičili protiv Portugala (0:2), Hrvatske (2:0) i Crne Gore (0:0).

Nažalost niz nelogičnih poteza koje je i za ove pripreme povukao stručni štab naše kadetske reprezentacije na čelu sa selektorom Malkočevićem prijeti da naši mladići u Škotskoj prirede jednu u nizu blamaža na koje su nas navikle naše mlade selekcije.

Prvo je, podsjetimo, selektor Malkočević odlučio kako nijedan učesnik talent kampa "Otvorena vrata" iz Skandinavije i Centralne Europe ne zadovoljava njegove kriterije, pa su primjerice, Elis Ćulum (jedna od najboljih mladih "desetki" u Švedskoj) i Robert Lipovac (30 golova u U17 švedskoj ligi) bili primorani odazvati se pozivu odgovarajuće švedske reprezentacije.

Nepozivanje nijednog igrača sa "Otvorenih vrata" opravdano je činjenicom da se ne želi mijenjati tim koji je osigurao plasman u elitne kvalifikacije, no selektor Malkočević ubrzo je sam sebe demantovao.

Sa spiska su izostala četiri igrača učesnika kvalifikacija, a pozvani su Adnan Kadušić (Sarajevo), Abdulah Jahić (Missouri, SAD), Drilon Cenaj (Videoton) i Adnan Kuko (Mannheiem, NJE).

Zanimljivo, neki igrači čak su u međuvremenu obukli dres druge reprezentacije i poručili kako u budućnosti neće imati ništa sa Bosnom i Hercegovinom, no odluku su očito promijenili, a selektor Mlakočević njihovu je izdaju Bosne i Hercegovine nagradio novim pozivom u reprezentaciju iako na njih nije mogao računati na kvalifikacionom turniru. Sramotna poruka za ostale reprezentativce, bez „rezervnih domovina“.

Krajnje je nejasno i zašto u reprezentaciji nema dva najbolja napadača U17 Premijer lige BiH Kemala Salihagića iz Sarajeva (20 golova) i Ivana Bondže iz Širokog Brijega (15 golova), a na spisku su se našli napadači koji su u protekloj sezoni postigli dva ili tri gola!?

U kvalifikacijama je Sakib Malkočević gurnuo u vatru tek oporavljenog Zinedina Mustedanagića koji zbog opravdanih razloga nije mogao odgovoriti zadacima na poziciji zadnjeg veznog igrača na utakmici protiv Portugala u kojoj je nakon neizbježnih rekovalescentnih grešaka izveden već u 41. minuti meča. Nije ta greška, zbog koje smo primili dva gola od Portugala, očigledno bila dovoljna našem stručnom štabu, pa je selektor Malkoćević ponovo napravio isti potez. Sada je pozvan odlični Adnan Osmanović, ali koji je praktično tek prije koji dan počeo hodati nakon skidanja gipsa i čiji bi nastup za našu reprezentaciju u Škotskoj mogao biti poguban.

Dok se bude tražilo još propusta u radu stručnog štaba U17 reprezentacije i selektora Sakiba Malkočevića, mnogi naši najbolji mladi fudbaleri odlučit će se zaigrati za druge reprezentacije, a nakon što je produženo povjerenje selektorima mladih selekcija očigledno ćemo još dugo vremena morati gledati rezultate naših mladih selekcija na nivou Moldavije ili Andore, iako bh. mladići objektivno mogu biti u vrhu svjetskog fudbala, baš poput njihovih seniorskih kolega koji igraju na Svjetskom prvenstvu.

Spisak pozvanih igrača: Emir Ćutahija (Željezničar), Azir Muminović (Sloboda), Darko Todorović (Sloboda), Ismail Duraković (Željezničar) LAKŠA POVREDA, Vedad Gljiva (Borussia Dortmund, Njemačka), Sanjin Lelić (Ingolstadt 04, Njemačka), Amer Gojak (Željezničar), Vladimir Kremenović (Borac), Luka Dursun (Sarajevo), Elvedin Herić (Sarajevo), Amir Hadžiahmetović (Željezničar), Zinedin Mustedanagić (Sparta Prag, Češka Republika), Arman Čorović (Bochum, Njemačka), Kemal Osmanković (Željezničar), Dario Šarić (Carpi, Italija), Bruno Patrik Perić (Grodig, Austrija) POVRIJEĐEN , Advan Kadušić (Sarajevo), Abdulah Jahić (SLSG Missouri Academy, SAD), Adnan Osmanović (Sarajevo) POVRIJEĐEN, Drilon Cenaj (Videoton) LAKŠA POVREDA, Adnan Kuko (Mannheim, Njemačka), Miloš Aćimović (Leotar).

(Reprezentacija.ba)