Prijateljska utakmica „A“ selekcija Egipat- BiH, odigrana u Insbruku 05.03.2014. godine u javnosti je privukla pažnju ne samo zbog lošeg rezultata, nego i zbog ukupne atmosfere koja je rezultirala različitim analizama i medijskim predstavljanjima ukupnog stanja, saopšteno je iz Nogometnog saveza BiH.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine aktivno je u kontinuitetu uključen u riješavanje određenih nesuglasica i problema. Ne želimo negirati da postoje različita mišljenja i mimoilaženja, ali ne možemo prihvatiti da postoje problemi u obimu koje nismo u stanju prevazići i riješiti, niti možemo prihvatiti da svaki sastanak i razgovor sa različitim stavovima možemo tretirati kao sukob.

Moramo prihvatiti činjenicu da istorijski plasman naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil predstavlja ostvarenje sna brojnih generacija navijača i igrača. Vrhunskim rezultatima u proteklim kvalifikacijama za Mundijal, ova generacija „Zmajeva“ je, ne samo našla mjesto u svjetskoj eliti, nego su prvi put ušli u grupu nosilaca u kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Nema sumnje da najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju igračima i stručnom štabu „A“ selekcije, ali i svim navijačima, medijima, kao i rukovodstvu Saveza koji su pružali maksimalnu podršku našem timu i osigurali optimalne uslove za pripreme, na nivou najboljih svjetskih selekcija.

Isto tako moramo se složiti da ovu sjajnu generaciju na terenu predvodi kapiten Emir Spahić i jedan od najzaslužnijih igrača Edin Džeko a sa klupe šef stučnog štaba Safet Sušić, zvanično proglašen najboljim fudbalerom svih vremena na našim prostorima. Da li želimo ili ne, ali moramo priznati da je to najbolje što imamo u ovom trenutku kao i istinu da je „A“ selekcija rijetka svjetla tačka u životu BiH.

Istovremeno, plasmanom na Svjetsko prvenstvo, naši reprezentativci su na još viši nivo podigli ljestvicu očekivanja BH. sportske javnosti, pa je, bez obzira što se radilo o prijateljskom odmjeravanju snaga, ishod utakmice u Insbruku predstavljen kao izraziti neuspjeh.
Nakon poraza od selekcije Egipta, pojedine izjave selektora i igrača u javnosti su prenijete i protumačene na različite načine, a neki komentari su događaje predstavili na način koji nije zajednički interes niti može biti doprinos prevazilaženja trenutne situacije. NS/FS BiH ne želi ovim saopštenjem osporiti postojanje određenih nesporazuma u repezentaciji. Oni postoje kao i u svakom drugom sportskom kolektivu. NS'/FS BiH cijeni da nesporazumi nisu u obimu u kojem su predstavljeni, nego da se radi o različitim mišljenjima i stavovima po pitanjima o kojima se razgovaralo.

Rukovodstvo NS/FS BiH angažovaće sve svoje resurse da pokrene dijalog i pronađe riješenja ovih nesuglasica. Mislimo da sada u najvažnijem momentu postojanja NS/FS BiH pred odlazak na SP u Brazil, ništa ne bi smjelo stati na put uspješnoj realizaciji tog projekta. Ni zbog igrača, ni zbog representacije, navijača ali i građana BiH.

S tim u vezi NS/FS BiH poduzeo je niz aktivnosti oko usaglašavanja različitih stavova u okviru pojedinačnih uloga, zaduženja i nosilaca funkcija. Tako je u proteklom periodu konstantno razgovarano, seriozno i kontinuirano se pratila i analizirala svakodnevna aktivnost sa željom da različita mišljenja i istupi ne ugroze zajedničke ciljeve i nanesu što manju štetu kolektivu. Osim toga, Komitet za hitnost NS/FS BiH, na sjednici održanoj 13. marta 2014. godine raspravljao je o ovoj temi, ali su kontinuirano obavljene i konsultacije sa članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, koji su dali značajan doprinos u analizi stanja i modeliranje plana realizacije projekta "Brazil 2014", uključujući i iznalaženje najboljih rješenja za prevazilaženje određenih nesporazuma.

Evidentno je da NS/FSBiH i „A“ selekcija prolazi put, do jednog veliko takmičenja, kojim do sada nije koračala i da je pred svima veliki izazov koji zahtijeva puno razumjevanja, tolerancije i zajedništva, bez isticanja bilo kakvih individualnih interesa. Reprezentacija je naš glavni cilj i svi u Savezu moraju biti u funkciji ostvarenja definisanih ciljeva i provođenja zacrtanih planova.

Bez obzira na prepreke koji se pojavljuju na tom putu, uvjereni smo da imamo dovoljno snage, znanja i sposobnosti da iz trenutne situacije izađemo jači i kompaktniji, kako bi se reprezentacija u Brazilu predstavila u najboljem svijetlu i na taj način obradovala brojne navijače u BiH i inostranstvu.

Rukovodstvo Saveza iskazuje apslolutnu podršku i povjerenje Stručnom štabu i igračima, od kojih se očekuje maksimalna ozbiljnost i odgovornost.

Navijače molimo za strpljenje i razumijevanje, koji su uslovi za stvaranje povoljnog ambijenta uoči priprema za Svjetsko prvenstvo.

Medije molimo da podrže naše napore i daju svoj doprinos realizaciji ciljeva, do sada su nas puno puta uvjerili i pokazali da znaju i mogu i da na koncu imamo iste ciljeve i dijelimo zajedničke interese. Isto tako ostaje da mi budemo maksimalno otvoreni prema medijima i da im omogućimo da kontinuirano prate pripreme reprezentacije

(Reprezentacija.ba)