Kadeti bez pritiska

Kadetska selekcija BiH će u četvrtak protiv Njemačke (4. maj) sa početkom u 12,00 sati na stadionu Žuknica u Kostreni igrati prvu utakmicu Europskog prvenstva za igrače do 17 godina.

Naši najbolji kadeti napravili su veliki uspjeh samim plasmanom i na EP bez pritiska idu pokazati najbolji fudbal koji znaju igrati. Sam selektor Malkočević je rekao da njegovi igrači idu u Hrvatsku da uživaju u igranju fudbala, ali i da moraju imati u vidu da igraju za svoju reprezentaciju.

“Ako se ukaže bilo kakva prilika, treba je iskoristiti. Međutim, ne treba stavljati ni pritisak na te dječake. Izborili su to EP, što je zaista veliki uspjeh. Svaka im čast, neka uživaju, ali i neka imaju u vidu da igraju za reprezentaciju, da predstave državu na najbolji mogući način i onda ni rezultat neće izostati”, rekao je nedavno Malkočević u razgovoru za portal Reprezentacija.ba.

Selektor U17 BiH Sakib Malkočević već drugu godinu u nizu sa U17 BIH izborio je nastup na EP, što je veliki uspjeh za omladinski fudbal u našoj državi, ali i bh. fudbal općenito jer nastupi naših omladinskih selekcija na velikim takmičenjima uveliko “dižu cijenu” svim fudbalerima i klubovima sa bh. prefiksom.

Bh. kadeti su Euro u Hrvatskoj izborili osvojivši drugo mjesto u grupi 7 Elitne runde (turnir se igrao u BiH) savladavši Češku sa 2:1, odigravši 0:0 sa Slovenijom te izgubivši minalni sa 0:1 od Engleske.

Prethodno su izabranici Sakiba Malkočevića osvojili drugo mjesto u grupi 1 kvalifikacija za Elitnu rundu (savladali Latviju sa 3:0 i Moldaviju sa 1:0 te izgubili od Rusije rezultatom 1:2).

Utakmicu protiv Njemačke u od 11,45 sati u  četvrtak 4. maja direktno će prenositi Eurosport.

Raspored utakmica grupe C Europskog prvenstva za igrače do 17 godina:

4. maj:

Njemačka – BiH

Republika Irska – Srbija

7. maj:

BiH – Republika Irska

Srbija – Njemačka

10. maj:

BiH– Srbija

Njemačka Republika Irska

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

(Reprezentacija.ba)