Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak će u 12 sati utakmicom protiv Njemačke u Kostreni započeti učešće na Europskom prvenstvu za selekcije do 17 godina.

PUT U17 BIH DO EURA

U17 BiH je Euro u Hrvatskoj izborila osvojivši drugo mjesto u grupi 1 kvalifikacija za Elitnu rundu te drugo mjesto u grupi 7 Elitne runde. U kvalifikacijama za Elitnu rundu (grupa 1), izabranici Sakiba Malkočevića su savladali Latviju (3:0) i Moldaviju (1:0), dok su izgubili od Rusije (1:2). U Elitnoj rundi (grupa 7), naši momci su pobijedili Češku (2:1), remizirali sa Slovenijom (0:0) te izgubili od Engleske (0:1).

DRUGO EP ZA SELEKTORA MALKOČEVIĆA

Sakib Malkočević (52) je uz Safeta Sušića (odveo A selekciju BiH na SP 2014. godine) najuspješniji bh. selektor. Malkočević je kadetsku reprezentaciju BiH preuzeo krajem juna 2011. godine, a ovo mu je drugi uzastopni plasman na U17 Euro. Također, Malkočević je trenutno šef omladinskog pogona tuzlanske Slobode. Ranije je u dva navrata je bio trener seniorskog tima Slobode.

RIJAD SADIKU

Kapiten U17 BiH i fudbaler FK Sarajevo, Rijad Sadiku igrat će po drugi put na Europskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Sadiku je i prošle godine nastupao na EP za BiH (iako je bio mlađi godinu od svih svojih saigrača), a do sada je odigrao čak 32 utakmice za U17 BiH selekciju (zvanične i prijateljske).

ŠIKANJIĆ (CRVENA ZVEZDA) NAJBOLJI STRIJELAC

Bh. kadeti su odigrali šest mečeva u kvalifikacijama za Elitnu rundu i Elitnoj rundi te su ostvarili tri pobjede, jedan remi i dva poraza. Naši reprezentativci su postigli sedam golova, a primili četiri. Najbolji strijelac U17 BiH je Milan Šikanjić (dva gola), dok su Omerović, Tegeltija i Mehanović po jednom tresli mreže protivnika (Latvijci su u duelu protiv BiH postigli dva autogola).

VIŠE IGRAČA IZ INOSTRANSTVA NEGO IZ BIH

Selektor Sakib Malkočević je u Hrvatsku poveo 18 bh. kadeta. Od njih 18, osam u bh. šampionatu, dok deset bh. reprezetativaca igra u inostranstvu.

NAJVIŠE IGRAČA IZ CRVENE ZVEZDE

Najviše igrača dolazi iz Crvene Zvezde (četiri), a trojica su iz FK Sarajevo.

Golmani: Jasmin Kršić (Željezničar), Matej Perković (Široki Brijeg)

Odbrana: Dobrica Tegeltija (Vojvodina, Srbija), Jusuf Gazibegović (Red Bull Salzburg, Austrija), Dino Samuel Kurbegović (Mainz, Njemačka), Enio Zilić (Željezničar), Rijad Sadiku (Sarajevo, kapiten), Nemanja Vještica (Partizan, Srbija)

Vezni red: Eldin Omerović (Sloboda), Đani Salčin (Sarajevo), Armin Imamović (Sarajevo),  Stefan Santrač (Crvena Zvezda, Srbija), Milan Savić (Crvena Zvezda, Srbija), Marko Brkić (Crvena Zvezda, Srbija), Emir Sejdović (Frankfurt, Njemačka)

Napad: Elvis Mehanović (Genk, Belgija), Milan Šikanjić (Crvena Zvezda, Srbija), Domagoj Marušić (Široki Brijeg),

PROTIVNICI U GRUPI

Naša selekcija na EP nalazi u grupi C sa Njemačkom, Irskom i Srbijom.
Njemačka je u Elitnoj rundi osvojila prvo mjesto u grupi 1 ostvarivši tri pobjede uz nevjerovatnu gol razliku 19:4 (savladali Armeniju 10:1, Finsku 6:2 i Tursku 3:1).
Irska je bila prvoplasirana u grupi 8 i jedina nije primila gol u Elitnoj rundi (pobijedili Farska Ostrva 4:0, Kipar 2:0 i Slovačku 1:0).
Reprezentacija Srbije je do Eura stigla osvojivši drugu poziciju u grupi 4 (pobjede nad Crnom Gorom od 1:0 i Švicarskom od 2:1 te poraz od Škotske sa 0:1).

DVA DEBITANTA NA EP

Plasman na EP izborilo je 16 selekcija, koje su raspoređene u četiri grupe. Našoj reprezentaciji je ovo drugo učešće na Europskom prvenstvo, a debitanti su Norveška i Farska Ostrva. Pet prvoplasiranih selekcija sa EP-a izborit će nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se igra od 6. do 28. oktobra 2017. godine u Indiji.

Grupa A: Hrvatska, Italija, Španija, Turska
Grupa B: Francuska, Škotska, Mađarska, Farska Ostrva
Grupa C: Njemačka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Republika Irska
Grupa D: Engleska, Holandija, Norveška, Ukrajina.

DIREKTNI PRIJENOSI NA EUROSPORTU

Ljubitelji fudbala iz Bosne i Hercegovine moći će pratiti utakmice iz Hrvatske na Eurosportu (Eurosport 1 i Eurposport2). Kompletan raspored svih susreta možete pogledati OVDJE.

IGRAČI KOJI SU “BLISTALI” NA U17 EP

Europsko kadetsko prvenstvo (U17) održava se od 2002. godine i gotovo na svakom takmičenju zablista nekoliko talentovanih fudbalera. Među onima, koji su se široj javnosti predstavili upravo na EP za igrače do 17 godina bili su Wayne Rooney, Toni Kroos, Cesc Fabregas, Eden Hazard, Paul Pogba…

Gledajući historijski finala U17 EP obilježilo je 12 igrača: Felix Passlack (igrao za Njemačku 2015. godine), Renato Sanches (igrao za Portugal 2014. godine), Max Meyer (igrao za Njemačku 2012. godine), Memphis Depay (igrao za Holandiju 2011. godine), Paul Pogba (igrao za Francusku 2010. godine), Mario Gotze (igrao za Njemačku 2009. godine), Thiago Alcantara (igrao 2008. godine za Španiju), Eden Hazard (igrao 2007. godine za Belgiju), Toni Kroos (igrao 2006. godine za Njemačku), Nuri Sahin (igrao 2005. godine za Tursku), Cesc Fabregas (igrao 2004. godine za Španiju), Wayne Rooney (igrao 2002. godine za Englesku).

HRVATSKA KAO ORGANIZATOR

U januaru 2015. godine UEFA je odlučila da će Hrvatska ugostiti ovaj šampionat.

Utakmice će se igrati u Rujevici, Varaždinu, Kostreni, Sesvetama, Lučkom, Velikoj Gorici i Zaprešiću.

Svi stadioni su u protekle dvije godine pripremljeni za potrebe Europskog prvenstva.

(Reprezentacija.ba)