Trener svih trenera za Reprezentacija.ba

Trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević (82) u razgovoru za Reprezentacija.ba portal govorio je o svom vođenju reprezentacije BiH, našim igračima u hrvatskoj Ligi, Miralemu Pjaniću…

– Nemam stalne adrese. Stalno sam na putu između Švicarske, Opatije i Zagreba govori Ćiro Blažević.

Otkriva kako je još uvijek, iako u devetoj deceniji života, aktivno trenira.

– Bavim se individualnim treninzima kako bih zadržao zadovoljavajuće fizičko stanje. Ranije sam puno igrao tenis, ali aktivni sport sada ostavljam za aktivne sportaše.

Čak 55 godina Ćiro Blažević nije dana bio bez trenerskog angažmana. Napravio je niz uspjeha, od čega je svakako najveći osvajanje trećeg mjesta sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Nedavno je proglašen za počasnog predsjednika NK Travnik.

Ipak, danas ga nema na seminarima trenera, kao ni na trenerskim predavanjima i radionicama.

– Sine moj nisam se nikome zamjerio, nego izgleda da više nisam zanimljiv. Imao sam sreću da sam imao uistinu veliku karijeru i da sam puno i naučio druge, ali jednostavno vrijeme prođe. Naravno, uvijek sam spreman odazvati se i pomoći gdje god je to potrebno.

Na čelu Dinama je trener iz Bugarske, na čelu Rijeke trener iz Slovenije, a na čelu Hajduka trener iz Španije. Slična situacija je i u BiH. Da li domaći treneri ne valjaju ili nemaju povjerenje klubova?

– Klubove danas vode ljudi sa nekim drugačijim vizijama. Ne daju dovoljno vremena domaćim trenerima i na prvu rezultatsku krizu ih tjeraju iz klubova. Zato su domaći treneri u nezavidnoj situaciji u Hrvatskoj. Ista stvar je i u Bosni i Hercegovini. Na sreću naši treneri su više poštovani van granica svojih domovina i sa uspjehom rade diljem svijeta.

Ćiro i selektor Azerbejdžana Robert Prosinečki

Nakon Ćire Blaževića ko je najbolji hrvatski trener?

– Robert Prosinečki je izuzetno talentovan i dobar trener i ima moje velike simpatije. Slaven Bilić je napravio velike rezultate i čak je došao do engleske lige i tamo spasio West Ham ispadanja. Pa kome je to još pošlo za rukom? To je veliki iskorak iz balkanskih okvira. I Igor Tudor vodi veliki klub. Ipak, možda je po stilu rada meni najsličniji Igor Štimac. Svi oni su od mene ponešto naučili i pokupili.

Ćiro zna kako je biti Bosanac u svijetu. U Švicarskoj je sa diplomom profesora dobio u ruke metlu da čisti ulice. Zainatio se i već za osam godina postao je selektorom iste te Švicarske. Danas u Hrvatskoj svoje mjesto pod suncem, u njegovom Dinamu, traže Bosanci Armin Hodžić i Amer Gojak.

– Nije lako biti Bosanac u svijetu, ali Hodžić i Gojak – pa to su svjetske klase igrača i predviđam im blistave karijere. Nalaze se u pravom klubu gdje dobivaju pravu priliku. Budu li i oni pravi napraviće velike karijere. Kada je rijeć o Hodžiću – svakom napadaču može doći sušni period, ali provjereno znam da Zdravko Mamić ima visoko mišljenje o njemu i da mu u Dinamu još malo treba za veliki iskorak.

Amer Gojak i Armin Hodžić – bh. reprezentativci u redovima Dinama

Najbolji transferi se prave kada te klubovi traže, a ne kada te nude tvoji menadžeri. Zato svakom igraču kažem – idi kada te traže, jer se situacija lako okrene.

Kada je riječ o utrci za prvaka Hrvatske – iako su kiksali protiv Hajduka, nakon greške Rijeke protiv Istre vjerujem da i ove sezone Dinamo može biti šampion.

U Hajduku je još jedan povremeni bh. reprezentativac – Zvonimir Kožulj.

– Sigurno da se radi o zanimljivom igraču. Talenat posjeduje, a uz to mu je sada potrebno još i da ima pravi rad, motiv, karakter i inteligenciju. Naravno i pravi ambijent u klubu koji mu daje priliku.

Naši igrači prave veliku grešku jer se oslanjaju samo na talenat. Mi imamo najveći talenat, ali talenat je sam po sebi – ništa. Da se gleda talenat igrači sa naših podneblja bili bi najbolji na svijetu.

Opet sve je to ništa bez sreće. Ali sreću treba isprovocirati kvalitetnim radom.

Niste imali sreće u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Protiv Portugala prečke Ibričića i Džeke, a onda stativa Muslimovića.

– Ma k…. sreća. Bilo je tu svega što nije smjelo tako biti. Nemoj molim te da sada pričam o tome. To mi je teška tema. Bilo je tu svega.

– Šutni je Pjaniću i sa 50 metara molim te. Imaš najzločestiji udarac koji ja znam. – govorio je Miralemu Ćiro Blažević na poluvremenu revanš utakmice baraža BiH – Portugal.

 

Miralem Pjanić je debitovao kod vas. Spominjali ste ga se i kao kapitena BiH jer ste  i Zvonimira Bobana sa 18 godina postavili za kapitena Dinama. Danas igra odlično u velikom Juventusu i ima realnu šansu da dođe do titule Lige Šampiona. 

– Miralem Pjanić je među najboljima na svijetu danas i sa Juventusom sigurno može do najvećih trofeja. Moram ti priznati – napravio sam veliku grešku što ga nisam od prve minute stavio da igra protiv Portugala. Opet molim te nemoj da pričamo o tome.

Ćiro Blažević uvijek je imao direktan kontakt sa politikom. To nikad nije ni krio. Pitamo ga ko će biti sljedeći gradonačelnik Zagreba na ovogodišnjim izborima.

– Pa tu nema dileme – moj prijatelj Milan Bandić.

Nismo mogli a da ne pitamo Ćiru još jedno političko pitanje. Vrh hrvatske politike u posljednje vrijeme često govori o postojanju terorističkih kampova u Bosni i Hercegovini. Da li je Ćiro ikada imao nekih problema u BiH?

– Nikada nisam imao takve smetnje ni probleme. Takve informacije nisu realne, nego umjetne i neko ih iznosi zbog političkih ciljeva. – zaključio je Miroslav Ćiro Blažević razgovor za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)