Zubanović o ponudama za Višću, načina rada u turskoj ligi, radu bh. klubova sa mladim igračima

Postignuti gol Sarajevu vrijedan titule prvaka Bosne i Hercegovine 1998. godine uklesao je ime Hadisa Zubanovića u vječno sjećanje svih navijača FK Željezničar, a nakon igračke karijere nastavio je raditi za dobrobit tima s Grbavice.

Prodajom igrača koje zastupa u Željinu klupsku kasu donio je skoro tri miliona maraka, a za naš portal Zubanović je govorio o profesiji menadžera, problemima u bh. nogometu te o karijerama Višće, Bajića, Hadžiahmetovića, Miloševića, Kjosevskog…

“Izbjegavam da se zovem menadžerom. Moj prijatelj Nedim Hrapović, s kojim sarađujem, i ja više smo prijatelji s igračem u vidu savjetnika, mentora… Iako mnogi misle da je to lagan posao, za ostvarenje jednog transfera dosta stvari treba da se poklopi. Sama priprema traje i godinu dana. Prvo trebamo nekoga zainteresovati za igrača. Zatim ga trebamo dovesti da vidi igrača i po nekoliko puta, trebamo mi otići na dogovore… Smatram da je u ovom poslu veoma bitno povjerenje između ljudi. Kada ostvariš transfer, da igrač bude upravo onakav kakvim si ga prethodno predstavio. To poslije otvara brojna vrata”, počinje razgovor Zubanović za portal Klix.ba.

Višća otvorio vrata

Kako nekadašnji Željin igrač ističe, nekad je potrebno u ostvarenju transfera dosta sreće, ali i da se poklope brojni drugi faktori.

“Nijedan transfer nije lagan. Svaki je bio stresan i na rubu da će propasti. Kad misliš da je najčišća situacija ukaže se problem. Ovaj posao traži dosta vremena, ali i finansija. Konkretno u našem slučaju to se isplati jer imamo igrače koji igraju na visokom nivou, koji nam ujedno daju poticajnu snagu da radimo dalje. Bilo je perioda kada to nije bilo tako. Recimo prvih pet godina, gdje gotovo ništa nismo napravili. Ipak, dosta smo putovali, pravili nove kontakte i povezali se s brojnim ljudima. Zaključak je da je mnogo teško iz naše lige prodati igrača iz mnogih razloga”, istakao je Zubanović.

Lična karta menadžerskog dvojca Zubanović-Hrapović svakako je reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća.

“Prošle godine imali smo ponudu za Višću od 7,5 miliona eura od kluba iz Saudijske Arabije, ali je Basaksehir tu ponudu odbio. Bila je i znatno manja ponuda od Seville, koju su također odbili. Višća je u Basaksehiru bitan igrač i teško da žele da se odreknu njegovih usluga. Trenutno su drugi na tabeli i bore se s Bešiktašom za titulu. Ovo će ujedno biti najveći uspjeh kluba koji je organizovan na vrhunskom nivou. Ljudi često potcijene tursku ligu. Ali recimo cijela prva i druga liga imaju nove stadione koje je finansirala vlada Turske. Uloženo je u prosjeku 50 miliona eura po stadionu, a veliki su favoriti da dobiju organizaciju Evropskog prvenstva. Odlazak Višće iz Istanbula moguć je samo ako klub ove godine dobije zadovoljavajuću ponudu koja će i njemu biti korak više u karijeri. Ono što je sigurno je da je Višća u Turskoj otvorio mnoga vrata našim igračima”, rekao je Zubanović.

Sjajnu sezonu igra i mladi Riad Bajić koji je nedavno upisao debi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Šteta za Želju i igrača

“Bajić se dobro adaptirao u Turskoj iako u početku nije tako izgledalo. Postigao je 13 golova, ali igrači ispred njega pucali su penale. Bez penala Bajić je prvi strijelac lige. Veoma je atraktivan i veliko je interesovanje za njegove usluge. S druge strane, Konyaspor je u polufinalu Kupa i mogli bi ponovo igrati u evropskim takmičenjima naredne sezone. Imaju veoma fanatične navijače, a u prosjeku je 20.000 gledalaca na mečevima. Ništa ne žurimo u slučaju Bajića”, rekao je Zubanović.

Poslije Bajića u redove Konyaspora skrasili su se Amir Hadžiahmetović i Deni Milošević.

“Hadžiahmetović je došao kao mlad igrač i u međuvremenu je strahovito napredovao. Moram pohvaliti i ljude iz Konyaspora, čuvenog trenera Aykuta Kocamana i našeg Fahrudina Omerovića. Imaju strpljenje za rad s mladim igračima i jedni su od rijetkih u Turskoj koji tako rade. Trenirali su i mene u Turskoj. Amir i Deni igraju na veoma dobrom nivou, ali ne znam hoće li ovog ljeta mijenjati klub. Ako i ostanu neće to biti loš potez”, ističe bivši nogometaš Željezničara.

Zubanović i sada u najtrofejnijem bh. klubu zastupa dva igrača koji se nalaze u prvom timu Plavih.

“Golman Vedran Kjosevski je veliki potencijal. Ako nastavi braniti kao što je branio na posljednjem derbiju, neće biti problema za njegovu budućnosti. Drago mi je da je dobio priliku da kao mlad igrač i potomak kluba igra za Želju. S druge strane, Žerić nažalost nije dobio pravu šansu. Mislim da je velika šteta za klub jer bi bila obostrana korist. Uzmite za primjer Bajića ili Hadžiahmetovića, koji su klubu donijeli milion eura. Od Amira klub ima i 20 posto od narednog transfera. Igrači iz naše lige trenutno ne mogu otići za više novca. Što se Žerića tiče ne smijemo dopustiti da prođe još jedna ovakva godina. Ako ne dobijemo čvrsta obećanja od kluba da će dobiti minutažu pokušat ćemo da nađemo najbolju soluciju i za njega i za klub. Odgovorno tvrdim da je Žerić najveći talent u posljednjih 10 godina kojeg je Željo imao i šteta je da propadne”, rekao je Zubanović koji je nezadovoljan stanjem u bh. nogometu.

Svima zanimljiva Krupa

“Nogometni savez BiH mora što prije uvesti pravilo za mlade igrače da najmanje tri mlada (U-21) igrača moraju biti u startnoj postavi te da njih pet ukupno budu u zapisniku. Trošimo nepotreban novac na polovne igrače iz regiona, bez ikakvog potcjenjivanja, a razvoj naših igrača je usporen. Takav je slučaj sa Željinim Osmankovićem ili Žerićem. I finansijski naši klubovi će bolje proći. Zatim imamo tu i lojalnost prema klubu. Kjosevski je jedno vrijeme bio na “jugu” odakle je navijao za Želju i onda kada siđe na teren druga je percepcija. Onda puno manje novca potrošite na juniora. Kjosevski je potpisao ugovor na pet godina za platu od 500 KM. Sada ima malo veću. Potencijalni domaći igrač za godinu-dvije može biti puno bolji i isplativiji on nekoga ko dođe sa strane. Naši klubovi nemaju viziju, nemaju strategiju razvoja i to je veliki problem. Ni Dinamo ne prodaje igrače koje dovede iz drugih država, već uglavnom svoju djecu. Sve su to produkti Dinama, a klub je došao do grupne faze Lige prvaka. Kod nas je sve improvizacija, a mora biti sistem”, rekao je Zubanović.

Stadion Konyaspora

Osim politike s mladim igračima, prema riječima Zubanovića, veliki problem je i infrastruktura, ali i nagrade klubovima.

“Strašno je da prvak BiH nema gotovo nikakvu naknadu za osvojeno prvo mjesto. Željo proda Hadžiahmetovića i Bajića za milion eura, a takav novac je gotovo nemoguće zaraditi u evropskim takmičenjima. Mislim da je time sve rečeno. Tereni su nam očajni. Moj sin trenira u Željinom omladinskom pogonu na plastičnoj travi. Ali to nije plastika, to je beton. Kopačke podere za mjesec dana. Infrastruktura i mladi igrači najveći su problem bh. nogometa. Dovoljno je reći da me iz naše lige najviše pitaju za igrače iz Krupe, koja ima pet odličnih mladih igrača u startnoj postavi”, zaključio je Zubanović, koji je dodao da mnogo očekuje i od Hamze Čatakovića koji trenutno nastupa u slovačkom Trenčinu.

(Reprezentacija.ba)