Elis Ćulum (17) i Robert Lipovac (17), učesnici talent kampa NFSBIH "Otvorena vrata", od 3. do 6. marta boravili su na pripremama švedske U18 reprezentacije.

Ova dva talentovana fudbalera prošle su godine, pred očima selektora naših mladih selekcija, ali i prvih ljudi tehničkog sektora NFSBIH, na testnoj utakmici u Švedskoj organizovanoj od strane krovne kuće bh. fudbala pokazali odličnu igru, no čini se da nisu zadovoljili kriterije selektora Malkočevića i Karačića.

Švedskom U18 selektoru bilo je dovoljno da vide kako je Robert Lipovac u sezoni iza sebe postigao 30 golova u prvoj U17 ligi za svoj BK Hacken, kao i da je Elis Ćulum iz IFK Varnamoa izdanak akademije legendarnog švedskog fudbalera Jonasa Therna jedna od boljih mladih "desetki" koje u ovom trenutku ima ova skandinavska kraljevina. Lipovcu je ovo bio debitantski poziv, dok je Ćulum treći put uvršten u švedsku reprezentaciju.

Na spisku švedskih reprezentacija našla su se još dva potencijalna bh. reprezentativca, Mirze Halvadžića iz Malmea (U18) i Adi Suljić iz Chelsea (U17).

Postavlja se objektivno pitanje zašto je uopšte NFSBIH organizovao projekat "Otvorena vrata" kada se selektori Karačić i Malkočević nisu odlučili pozvati niti jednog fudbalera učesnika, izuzev Adija Nalića.

(Reprezentacija.ba)